De dood van de 22-jarige Mahsa Amini wakkert inmiddels al een maand ongeëvenaarde protesten aan in Iran. Maar wat zetten Iraniërs – zowel daar als hier – op het spel door zich te verzetten tegen het regime? En zal het lukken een revolutie te ontketenen die tot systeemverandering leidt?

Mahsa Amini overleed een maand geleden, nadat ze werd opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet volgens de geldende kledingvoorschriften van de islamitische dictatuur zou hebben gedragen. De demonstraties worden hardhandig neergeslagen door het regime, maar ondanks het risico op marteling en moord, klinkt de roep om vrijheid onverminderd door.

Over de prijs van die vrijheid sprak Coen Verbraak in De Publieke Tribune op NPO Radio 1 met de Iraanse Nederlanders Yaghoub Sharhani, Mardjan Seighali en Afagh Morrowatian.

"Dit regime hoeft geen redenen te hebben om mensen te vermoorden," aldus Yaghoub Sharhani tegen Coen Verbraak. "Mahsa Amini had gewoon een hoofddoek op, maar niet goed genoeg bedekt volgens de zedenpolitie. Jongeren die opgegroeid zijn met sociale media, die in contact zijn geweest met mensen die in vrijheid leven, die beseffen nu heel goed dat er iets moet veranderen. Ik denk dat mensen hoop in de hopeloosheid van dit regime hebben gevonden om te demonstreren. Om het systeem te veranderen."

Tekst gaat door onder de banner

'Ik hoop echt op revolutie'

Door de afwezigheid van internet in Iran is het lastig om te ontdekken hoe het er op dit moment écht aan toe gaat in het land. Toch is Mardjan Seighali hoopvol: "Ik vind het mooi dat er nu op heel veel plekken dingen gebeuren en geprotesteerd wordt. Daardoor is het aan de ene kant heel moeilijk om in te schatten hoe groot de beweging is, maar is het aan de andere kant ook heel lastig voor de politie om overal tegelijk te zijn. Dat geeft mij hoop dat het regime op een gegeven moment moe wordt. Ik hoop echt op een revolutie."

Wat er nog meer moet gebeuren voor zo'n echte revolutie? Afagh Morrowatian: "Mensen moeten niet opgeven. Iraniërs daar niet, Iraniërs hier niet, maar ook het Westen. Iedereen moet echt alle banden met het regime doorknippen. Ze zijn aan het vechten daar, ze geven dagelijks hun leven daar. De banden moeten doorgeknipt worden. Dan kunnen ze niks meer."

En dan? Afagh: "Laten we beginnen met basale mensenrechten. Er wordt me ook heel vaak gevraagd wat ik hoop dat er na dit regime komt. En dan denk ik: laten we eerst hiermee beginnen. Laat het regime vallen."

"Er wordt me ook heel vaak gevraagd wat ik hoop dat er na dit regime komt en dan denk ik: laten we eerst hiermee beginnen, laat het regime vallen"

Afagh Morrowatian

Luister de hele aflevering

In de aflevering Opstand in Iran van De Publieke Tribune sprak Coen Verbraak met Iraanse Nederlanders over de protesten die Iran nu al een aantal weken in zijn greep houden, naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Iraanse vrouw Mahsa Amini vorige maand.

Luister de hele uitzending van zaterdag 15 oktober 2022 hier terug:

Dit is ook interessant