Vanuit bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwegein gaat Coen Verbraak samen met ervaringsdeskundigen in gesprek met onderwijsminister Dennis Wiersma over laaggeletterdheid in Nederland. Schrijver Abdelkader Benali luistert en denkt kritisch mee.

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder dusdanig moeite met lezen, schrijven en/of rekenen dat zij niet goed kunnen meekomen in de maatschappij. Laaggeletterden voelen vaak veel schaamte en houden hun laaggeletterdheid verborgen. Terwijl het grote invloed kan hebben op je zelfvertrouwen, persoonlijke ontwikkeling, financiële situatie en gezondheid. Ze zijn vaker ziek, hebben meer moeite met werk vinden en behouden, en hebben vaker financiële problemen.

Hoe komt het dat er zoveel laaggeletterden zijn in Nederland? Waar lopen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven tegenaan op het gebied van werk, financiën en gezondheid? Wat heeft deze diverse groep nodig, en hoe bereik je hen ondanks de schaamte? En hoe zorg je ervoor dat laaggeletterdheid niet van generatie op generatie wordt doorgegeven?

 

 

"De eerste stap naar leren lezen en schrijven is vertrouwen, het is belangrijk dat je het gevoel hebt dat je geheim bij de ander in goede handen is"

Schrijver Abdelkader Benali in 2018 tijdens een symposium over laaggeletterdheid in bibliotheek de Heerd in Heerde

 

 

Op de tribune

Dennis Wiersma

Dennis Wiersma (1986) is sinds januari 2022 minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs in kabinet-Rutte IV.

Truus Reijnen

Truus Reijnen is ervaringsdeskundige en hield door schaamte vijftig jaar lang verborgen dat ze moeite heeft met lezen en schrijven.

Femke Reijnen

Femke Reijnen is naast de dochter van Truus Reijnen ook NT1-docent (voor mensen met Nederlands als eerste taal).

Saïda Gropstra

Saïda Gropstra is ervaringsdeskundige en kon lange tijd goed verborgen houden dat ze niet goed kon lezen en schrijven, totdat ze in de knel kwam op haar werk.

Gina van den Berg

Gina van den Berg is medwerker van bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwegein en zet zich daar in om laaggeletterdheid tegen te gaan.

Geke van Velzen

Geke van Velzen is directeur van Stichting Lezen en Schrijven, de organisatie die zich inzet om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland kan lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer of smartphone.

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali is schrijver en groeide zelf op in een taalarm milieu. Als kind ging hij overal mee naartoe met zijn Marokkaans sprekende moeder, om haar te helpen met de Nederlandse taal.

Verdiep je verder

Krijg je geen genoeg van ons?