Social media hebben ons leven verrijkt, nieuwe werelden geopend en ons efficiënter gemaakt. Maar social media hebben ook schaduwkanten: ze kunnen leiden tot een verwrongen wereldbeeld, tot verslaving en tot onzekerheid. Op het Albeda College in Rotterdam gaan jongeren, docenten en ouders in gesprek met Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Digitalisering. Hoe kan zij de online wereld veiliger maken?

In de tweede aflevering van De Publieke Tribune gingen jongeren, docenten en ouders in gesprek met Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Digitalisering.

Hoe kan zij de online wereld voor jongeren veiliger maken? Op deze to-do-list schreef zij tijdens het gesprek op wat haar de komende tijd te doen staat.

Over de aflevering

Social media zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze jongeren. Maar als het om social media gaat, staan ouders en kinderen lijnrecht tegenover elkaar: terwijl ouders vooral de gevaren zien, zien kinderen vooral de voordelen.

Zijn social media slecht voor de mentale gezondheid van onze jeugd? Of maken ouders zich zorgen om niks? Word je ongelukkig van Facebook, Instagram en gamen? Of kan het zelfs helpen tegen psychische problemen?

Uit onderzoek blijkt dat niet de hoeveelheid tijd die jongeren online doorbrengen problemen veroorzaakt, maar vooral wát ze daar zien en meekrijgen. Kinderen worden uitgedaagd voor gevaarlijke challenges, worden onzeker en voelen een enorme sociale druk om mee te doen aan het perfecte instaplaatje. Daarbij worden ze door onzichtbare algoritmes in een bubbel gezogen waardoor ze niet meer zelf bepalen wat ze zien: verslaafd aan het algoritme.

Wat kan de nieuwe minister van Digitalisering, Alexandra van Huffelen, doen om zowel aan de wensen van jongeren als de zorgen van ouders tegemoet te komen? Hoe beschermen we onze jongeren maar laten we ze ook van de voordelen van social media gebruik maken?

Op de tribune

Alexandra van Huffelen
Julia
Marit Brugman
Kelli van der Waals
Michiel Smit
Geert Reynders
Daisy (Daisz) Veenstra
Suzy
Frederieke Vriends

Krijg je geen genoeg van ons?

Verdiep je verder