Vanuit Den Haag gaat Coen Verbraak, samen met vrouwen die weten hoe het is om in de overgang te zitten, in gesprek met topambtenaar Loes Mulder, secretaris-generaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bedrijfsarts Sophia Franklin luistert en denkt kritisch mee.

Vrouwen zijn noodzakelijk voor de samenleving, we kunnen het ons niet permitteren om hen te verliezen op de arbeidsmarkt. Helaas vallen veel vrouwen in de menopauzeleeftijd op dit moment uit. Zij krijgen bijvoorbeeld de diagnose burn-out terwijl hier eigenlijk overgangsklachten onderliggend zijn die met aanpassingen niet tot thuis zitten hoeven te leiden.

Er is op zeer korte termijn een stevig plan van aanpak nodig om zoveel mogelijk vrouwen tussen de 45 en 65 jaar binnenboord te houden. In deze aflevering van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak, samen met vrouwen die weten hoe het is om in de overgang te zitten, in gesprek met topambtenaar Loes Mulder, secretaris-generaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bedrijfsarts Sophia Franklin luistert en denkt kritisch mee.

Hoe voorkomen we dat vrouwen in de overgang onnnodig uitvallen op de werkvloer?

 

 

"Vroeger zaten vrouwen in de overgang gewoon thuis, nu zitten ze vaak in de top van hun carrière – en dan komt die focking overgang. Het is belangrijk dat we erover gaan praten"

Presentatrice en tv-kok Nadia Zerouali in 2021 in de podcast Het Naadje van de Taus over haar ervaringen met de overgang

 

 

Op de tribune

Loes Mulder

Loes Mulder heeft als Secretaris-Generaal op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een voortrekkersrol op het onderwerp menopauze en werkt aan maatregelen om de situatie voor vrouwen met overgangsklachten te verbeteren.

Sophia Franklin

Sophia Franklin is zelfstandig bedrijfsarts, adviseur bij de Nederlandse Arbeidsinspectie en co-auteur van een nog te verschijnen richtlijn voor bedrijfsartsen om overgangsklachten beter te herkennen.

Nadia Zerouali

Nadia Zerouali is presentatrice en tv-kok en weet uit eigen ervaring hoe het is om te moeten dealen met overgangsklachten. Ze wil dat het taboe doorbroken wordt en dat vooral mannen beter gaan begrijpen waar bepaald gedrag vandaan komt.

Petra van Bijsterveld

Petra van Bijsterveld kreeg na lichamelijke en mentale klachten de diagnose burn-out, maar bleek bij nader inzien overgangsklachten te hebben. Met een jarenlange zoektocht om te kunnen functioneren op het werk en in het leven tot gevolg.

Jacolien Pierik

Toen Jacolien Pierik zichzelf een tijdje na het verliezen van haar man somber, uitgeput en negatief begonnen te voelen, gaven artsen om haar heen de diagnose uitgestelde rouw, terwijl ze dat van binnenuit niet zo voelde. Ze ontdekte dat het overgangsklachten waren en onderging hormoontherapie, waarna haar wereld er direct totaal anders uitzag.

Patricia Verkerk

Patricia Verkerk maakte werkweken tot tachtig uur toen ze zich niet helemaal prettig begon te voelen, waarna haar werkgever haar naar huis stuurde met de diagnose burn-out. De aanpak daarvan werkte niet, totdat ze een goede coach trof die de link met de overgang legde. Ze is nog niet klachtenvrij, maar wel aan het rëintegreren.

Henk Oosterhof

Henk Oosterhof houdt zich als gynaecoloog al jarenlang bezig met de menopauze en deed als een van de eerste artsen onderzoek naar de combinatie van overgang en werk. Hij is net als Sophia Franklin lid van de Dutch Menopause Society.

Verdiep je verder

Krijg je geen genoeg van ons?