Over een probleem van ons allemaal

Mijn eenzaamheid, jouw zorg?

Veertig procent van de volwassen Nederlanders geeft aan eenzaam te zijn. Eén op de tien in ernstige mate. Waarom is dit een probleem van ons allemaal? In De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak samen met jongeren en ouderen die weten wat het is om eenzaam te zijn in gesprek met psychiater Dirk De Wachter en de Rotterdamse wethouder Sven de Langen, die de grote eenzaamheid in zijn stad probeert te bestrijden.

Behoefte aan een luisterend oor?

Bel dag en nacht de Luisterlijn op 088 0767 000, of zoek op een andere manier contact met de Luisterlijn, op deluisterlijn.nl.

Over de aflevering

Nooit eerder mochten wij elkaar van overheidswege niet zien of aanraken. Behalve het jaar van corona, zou 2020 ook de geschiedenisboeken in kunnen gaan als het jaar van de eenzaamheid. En het wás al een probleem: de laatste jaren gaf veertig procent van de volwassen Nederlanders aan zich eenzaam te voelen, een op de tien in ernstige mate. Eenzaamheid maakt letterlijk ziek.

In De Publieke Tribune praat Coen Verbraak met jongeren en ouderen die weten wat het is om eenzaam te zijn. Zij gaan in gesprek met de Rotterdamse wethouder Sven de Langen, die de grote eenzaamheid in zijn stad probeert te bestrijden. Psychiater Dirk De Wachter luistert en denkt kritisch mee. Waarom zijn we zo eenzaam met zo velen? Moet de overheid een vangnet bieden? En waarom is dit een probleem van ons allemaal? 

Op de tribune

De corona tijd biedt ons een kans om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Benutten wij die om eenzaamheid uit de taboesfeer te halen? Waarom zijn we zo eenzaam met zo velen? Waarom is dit een probleem van ons allemaal? En wat is er nodig om met die eenzaamheid om te gaan?
 

Sven de Langen

wethouder Rotterdam

Dirk De Wachter

psychiater

Jan Timmers

ervaringsdeskundige

Anne van Winkelhof

ervaringsdeskundige

Fatoş Ipek-Demir

ervaringsdeskundige

Gerard de Vries

ervaringsdeskundige

Remy Jacobs

geestelijk verzorger Rotterdam

Murid Siawash

huisarts Rotterdam

Extra

Als geestelijk verzorger in Rotterdam komt Remy Jacobs vaak in aanraking met eenzame mensen. Sinds een jaar is hij betrokken bij het belproject 'Zin in bellen', waar jonge en oude Rotterdammers die zich eenzaam voelen, worden uitgenodigd om te praten over allerlei verschillende thema's en niet eens zozeer over eenzaamheid.

Lees, kijk en luister verder