Vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag gaan zij - onder leiding van presentator Coen Verbraak - in gesprek met Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau en volgens de Volkskrant invloedrijkste Nederlander.
"We hebben onze samenleving veel te complex gemaakt," concludeerde staatssecretaris Tamara van Ark in een eerdere uitzending van De publieke tribune. Of het nou over schuldenaren, militairen, zwerfjongeren, artsen of licht verstandelijk beperkten gaat: in al onze uitzendingen zagen we mensen die verdwalen in het oerwoud van regelgeving. Bureaucratie die mensen tot grote wanhoop drijft, die hen niet verder helpt maar juist alleen achterlaat.
De nadruk op zelfredzaamheid in onze samenleving betekent ook dat veel mensen niet meer gezien worden. Mensen die vroeger makkelijk mee konden komen en samenleefden vallen nu buiten de boot. "In de gevangenis is het leven tenminste nog overzichtelijk en krijg je hulp," was de cynische conclusie van een gevangenisdirecteur.
Wat opviel in de eerdere afleveringen is dat niet alleen burgers aanlopen tegen 'het systeem,' zelfs bestuurders van dat systeem voelen zich machteloos. Zijn zij nog in staat het veelkoppig monster van Kafka te beteugelen? Staatssecretaris Blokhuis zou graag zien dat ambtenaren minder naar regels en meer naar mensen kijken om problemen op te lossen, ook als ze daarvoor formele overtredingen door de vingers moeten zien. Maar leidt dat niet tot willekeur? En als incidenten een patroon vertonen, moet je dan niet het systeem veranderen? Of kunnen we misschien minder naar de letter van de wet leven en meer naar de geest van de wet? En hoe dan wel?