In Hedy d’Ancona: Het Persoonlijke is Politiek staat het werk en leven van Hedy d’Ancona centraal.

Uitzending 3 oktober, 20:25 - NPO 2

D’Ancona zette zich vanaf de late jaren zestig in voor de vrouwenbeweging en werkte als staatssecretaris, minister en EU-parlementariër. De film gaat niet alleen over haar leven, maar over de onderwerpen waar D’Ancona zich altijd voor heeft ingezet: vrouwenrechten, het recht op zelfbeschikking en op een waardig levenseinde. Hedy d’Ancona: Het Persoonlijke is Politiek is niet alleen een film over haar leven, maar meer een documentaire over de onderwerpen waar D’Ancona zich altijd voor heeft hard gemaakt: vrouwenrechten, het recht op zelfbeschikking en op een waardig levenseinde.

Door interviews met D’Ancona te verweven met scènes van vrouwen die zich vandaag de dag inzetten voor dezelfde thema’s - abortusactiviste Eva de Goeij, PvdA-wethouder Marjolein Moorman en Adrienne Buschmann, voorstander van euthanasie - laten de makers zien hoe relevant de strijd voor gelijkwaardigheid nog altijd is. Hierdoor ontstijgt de documentaire het particuliere verhaal van D’Ancona en laat de film zien hoezeer haar ideeën nog altijd het bevechten waard zijn. 

In het kabinet-Van Agt II (11 september 1981 tot 29 mei 1982) was Hedy d'Ancona staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, onder meer belast met volwasseneneducatie, arbeidsomstandigheden en emancipatiezaken.

Hedy d’Ancona (1937) is een belangrijk feministe en was vooraanstaand PvdA-politica. Ze werkte bij de VARA, was universitair onderzoeker en leidde vanaf 1975 een bureau op het gebied van beleidsonderzoek. Ze was politiek actief als Eerste Kamerlid en werd bekend als oprichtster van Man-Vrouw-Maatschappij en redactrice van Opzij. Ze was staatssecretaris van emancipatie, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur en tien jaar lid van het Europees Parlement. In 2021 verscheen haar boek Vrolijk verval dat veel aandacht trok.

"Wanneer het uit is met de strijd? Die zal nog heel lang door moeten gaan. Want het gaat niet alleen om het inhalen van achterstanden, maar om een systeemverandering. Ik ben en blijf feminist. Feminist tot in de kist."

Hedy d'Ancona

Over de makers

Roos van Ees (1991) is journalist en fotograaf. Ze studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sinds 2011 voor de VPRO, waar ze documentaires maakte met o.a. Sunny Bergman en Nicolaas Veul, en sinds 2016 redactie doet van Zomergasten. Ze maakte eerder dit jaar voor NRC de podcast Mijn Schuld, waarin ze onderzoekt hoe mensen verder leven met schuldgevoel na daden die anderen schade berokkend hebben. 

Doortje Smithuijsen (1992) is filosoof en journalist. Ze doet onderzoek naar de analoge mens in zijn digitaliserende leefomgeving. Ze schrijft essays en reportages voor de Volkskrant en Vrij Nederland. Elke twee weken verschijnt een column van haar hand in de zaterdagbijlage van Trouw. Ze maakte meerdere documentaires: Mijn Dochter de Vlogger (2019), Volg je me nog (2020) en Sociaal Tribunaal (2022). Deze maand verschijnt haar tweede boek.