Vreemdelingen in bewaring. "Ik had grote dromen over dit land. Ik zou een nieuw leven beginnen, maar al die dromen zijn vervlogen."

Voor het eerst gaf het ministerie van Veiligheid en Justitie toestemming om maandenlang te filmen in Detentiecentrum Rotterdam. Vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven, worden hier opgesloten om te worden uitgezet. De film geeft een onthullende inkijk in het dagelijks leven in het detentiecentrum en doorbreekt vele ingesleten clichés in de beeldvorming over vreemdelingenbewaring.

Sneak Preview: Interviews met gedetineerden en medewerkers

De bittere tranen van Adan

Adan uit Jemen laat zijn littekens zien, die als sporen op zijn lichaam getuigen van zijn tragische geschiedenis. Zonder identiteitspapieren verblijft hij in limbo, heen en weer geslingerd tussen landen die hem niet willen hebben en vraagt zich af: "Who am I?"

De mandenmaker en zijn droom

Babaa heeft zijn hele leven op straat gewoond. Hij leerde er manden vlechten. Nu hoopt hij dat hij met zijn vlechtwerk straatjongens in Afrika kan helpen: "to let them rise".

"You're illegal, that's all."

Hans van der Weiden is afdelingshoofd in detentiecentrum Rotterdam. Hij blikt terug op de naargeestige omstandigheden op de 'Bajesboten', die bedoeld waren om vreemdelingen af te schrikken en sneller naar huis te jagen. Sindsdien is er veel veranderd.

"I'm a streetboy" - het levensverhaal van Kwame

Kwame weet niet waar hij geboren is, vanaf zijn tiende zwierf hij als straatjongen rond. De belofte van een beter leven leek te wachten na een bootreis naar Europa, maar onderweg wordt hij misbruikt. Inmiddels woont hij al 25 jaar in Nederland. Na vreemdelingendetentie en een leven op straat wacht hij nog altijd op een toekomst.

Interview met documentairemaker Kees Vlaanderen

Bright Richards over Het uiterste middel

Het uiterste middel – Vreemdelingen in bewaring is een film van Kees Vlaanderen (regie) en Willem de Haan (research) en een coproductie van Selfmade Films en Human. De film werd mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Mediafonds. Het debat op de avond van de première is een samenwerking van De Nieuwe Liefde, Selfmade Films en Human.