6 korte films over Stille Helden op Nederland 2 om 08.50, 09.35, 10.21, 14.30, 15.53, 16.50 uur.
14.35 uur: Durf te denken Xtra - Alain de Botton: Hoe tot een succesvol seksleven te komen.
15.00 uur: 2Doc - Oud Roze

alle uitzendingen wereldhumanismedag 2014

 • Durf te denken, durf te doen!

  Op Wereldhumanismedag, 21 juni, vieren humanisten wereldwijd de vrijheid van mensen om zelf vorm en betekenis te geven aan het leven.
  Human programmeert zes korte films over Stille Helden.
  Durf te denken, durf te doen!

  Stille Helden - Kacem El Ghazzali

  Uitzending om 08.50 uur op Ned. 2
  De jonge Marokkaan Kacem El Ghazzali begon al op de middelbare school - anoniem - te bloggen over atheïsme. Nadat critici zijn identiteit hadden achterhaald, kreeg hij grote problemen op school, met zijn dorpsgenoten en met zijn familie. Na doodsbedreigingen dook hij onder. In 2013 vroeg en kreeg hij asiel in Zwitserland waar de 23-jarige Kacem zich nu ontwikkelt als schrijver, blogger en gastspreker. Als vertegenwoordiger van de International Humanist and Ethical Union (IHEU) bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties confronteert hij o.m. de Marokkaanse delegatie met discriminatie van atheïsten. Toch voelt hij zich in Zwitserland soms nog minder veilig dan in Marokko. El Ghazzali ontvangt regelmatig doodsbedreigingen. Hij windt zich op over de passieve en vergoelijkende houding in het westen ten opzichte van islamisten. Ook van humanisten.

  Stille Helden - Herb Silverman

  Uitzending om 09.35 uur op Ned. 2
  Atheïst zijn in South Carolina (VS) staat garant voor controverse. De kerk is alomtegenwoordig in deze ‘bible belt’-staat. Emeritus wiskundeprofessor Herb Silverman mag graag met zijn ‘Smile, there is no hell’-T-shirt door Charleston lopen en de discussie met christenen aangaan. In de jaren negentig deed hij een gooi naar het gouverneurschap van South Carolina. Zijn kandidaatschap strandde echter op de wettelijk verplichting om als (kandidaat-)gouverneur in de Supreme Being te geloven. Na acht jaar juridische strijd wist Silverman de tekst uit het wetboek te krijgen. Hij blijft het humanisme actief promoten via columns in de Huffington Post, zijn blog en op bijeenkomsten met andere humanisten van de Secular Humanists of the Lowcountry, een ‘non-prophet organization’.

  Stille Helden - Annie en Gea

  Uitzending om 10.21 uur op Ned. 2
  Toen Annie de Vries (57) scheidde van haar man, liep haar administratie in het honderd. “Op een gegeven moment overzag ik het allemaal gewoon niet meer. Gea heeft me erdoorheen geholpen.” Gea is Gea Bartelds, vrijwilligster van het project Thuisadministratie van Humanitas Ooststellingwerf. Om Gea te bedanken maakt Annie met hulp van kok Claire Leenaers een bijzondere verrassing voor haar.

  Stille Helden - Renata en Trudy

  Uitzending om 14.30 uur op Ned. 2
  De opvoeding van haar 8-jarige dochter met ADHD gaat Renata de Groot niet in de koude kleren zitten. Vrijwilliger Trudy Spierings van het opvoedproject Doorstart Almere/Zeewolde van Humanitas is haar een aantal maanden tot steun geweest. Renata: “Ik zat niet lekker in mijn vel. Trudy heeft mij geleerd om de situatie van mijn dochter te accepteren en minder aan mijzelf te twijfelen.” Het contact motiveerde haar om zelf ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Om Trudy te verrassen gaat ze samen met haar dochter Abigail de keuken in – bijzonder, omdat het niet de favoriete plek is van Renata.

  Stille Helden - Hanneke en John

  Uitzending om 15.53 uur op Ned. 2
  Soms gebeuren er in het leven zoveel dingen tegelijk, dat je het even niet meer bij kunt benen. Het overkwam Hanneke Engel. Ze zocht contact met Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek in Gouda en maakte kennis met de goedlachse vrijwilliger John Geurdes. “Als John binnenkomt, schijnt de zon.” Waarmee gaat ze deze chocolade- en kookfanaat als bedankje verrassen?

  Stille Helden - Tim en Anne

  Uitzending om 16.50 uur op Ned. 2
  De 17-jarige Tim is helemaal gek van reptielen. Hij heeft zelf slangen en werkt na schooltijd regelmatig in een reptielenwinkel. Tim woont begeleid op kamers. Via Humanitas Match in Overijssel kwam hij in contact met vrijwilliger Anne. Tim: “Ik heb een behoorlijke rij hulpverleners voorbij zien komen. Het is prettig om nu eens met iemand contact te hebben met wie het gewoon gezellig en gelijkwaardig is.” Vandaag gaat hij de nietsvermoedende Anne hiervoor bedanken.

  De filmpjes Stille Helden zijn gemaakt in samenwerking met Humanitas.

  14.35 uur - Durf te denken Xtra - Alain de Botton: Hoe tot een succesvol seksleven te komen

  Wie van ons voelt zich eigenlijk ‘normaal’ als het om seksualiteit gaat? Dat zijn er maar weinig. Hoe komt dat? Door de ideeën die wij onszelf hierover opleggen, aldus Alain de Botton. Deze Britse filosoof en oprichter van The School of Life kijkt op een vernieuwende en frisse manier naar het onderwerp seks. Gevoelige thema’s als overspel, lust, pornografie en impotentie ontkomen zijn scherpe filosofische analyses niet. Een succesvol seksleven wordt volgens deze filosoof bepaald door wat er zich in het hoofd van de mens afspeelt.

  Durf te denken is een samenwerking van het Humanistisch Verbond en Brandstof. Volg Durf te Denken ook via Facebook
   

  15.00 uur - Oud Roze. Een film van Eveline van Dijck

  Vaak zijn ze onzichtbaar in de samenleving en ook in de zorg: homoseksuele - ‘roze’ – ouderen. De meesten trouwden, stichtten een gezin en moesten de schijn ophouden. Anderen vonden op latere leeftijd de liefde van hun leven. In De Roze Salon van Humanitas vinden roze ouderen sinds een paar jaar steun en gezelligheid en vertellen elkaar hun levensverhaal. Giny ten Brummelhuis, projectleider Seksuele Diversiteit:  “De mensen die De Roze Salon bezoeken zijn maar een topje van de ijsberg die uit de kast zijn. De meesten zeggen liever in de kast te blijven om geen angst te hoeven hebben te worden afgewezen, uitgescholden of te worden bespuugd. Velen gaan in de kast, in de kist.”