In het kader van de Internationale Dag van de Mensenrechten worden op woensdag 10 december 2014 op NPO 2 twee Stille Helden-filmpjes herhaald

woensdag 10 december om 15.42 uur op NPO 2

Kacem El Ghazzali
Na doodsbedreigingen dook hij onder. In 2013 vroeg en kreeg hij asiel in Zwitserland waar de 23-jarige Kacem zich nu ontwikkelt als schrijver, blogger en gastspreker. Als vertegenwoordiger van de International Humanist and Ethical Union (IHEU) bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties confronteert hij o.m. de Marokkaanse delegatie met discriminatie van atheïsten. Toch voelt hij zich in Zwitserland soms nog minder veilig dan in Marokko. El Ghazzali ontvangt regelmatig doodsbedreigingen. Hij windt zich op over de passieve en vergoelijkende houding in het westen ten opzichte van islamisten. Ook van humanisten.

woensdag 10 december om 23.49 uur op NPO 2

Herb Silverman
Atheïst zijn in South Carolina, de ‘bible belt’ van de VS, staat garant voor controverse. Emeritus wiskundeprofessor Herb Silverman mag graag met zijn ‘Smile, there is no hell’-T-shirt door Charleston lopen en de discussie met christenen aangaan. In de jaren negentig deed hij een gooi naar het gouverneurschap van South Carolina. Zijn kandidaatschap strandde echter op de wettelijk verplichting om als (kandidaat) gouverneur in de Supreme Being te geloven. Na acht jaar juridische strijd wist Silverman de tekst uit het wetboek te krijgen. Hij blijft het humanisme actief promoten.