Nederlanders egocentrisch en individualistisch? Dat lijkt wel mee te vallen als je ziet hoeveel mensen zich bekommeren om anderen, hun leefomgeving of het milieu. Laatste deel van vijf portretten.

Ad Vlems (52) is initiatiefnemer van het Ecodorp bij Boekel.

“Negen jaar geleden, toen onze zoon Luuk werd geboren, dacht ik: het roer moet om, wil ook hij een goed en duurzaam leven krijgen. Ik werkte bij een milieu-organisatie en ik hoorde zo veel alarmerende berichten. Als we de planeet blijven uitputten, wordt de mensheid op den duur weggevaagd. Mijn vrouw Monique en ik bedachten dat we een natuurlijk-wonen-project wilden starten met duurzaam gebouwde huizen en waar we zelf ons voedsel zouden verbouwen. ‘Wat jij wilt, heet een ecodorp’, zei iemand. Inmiddels zijn alle tien tijdelijke woningen gevuld met 19 volwassenen en acht kinderen. De bedoeling is dat we einde van het jaar beginnen met het bouwen van de definitieve huizen, dan moet de nanciering rond zijn.

Al met al is het een lang proces. Soms ben ik gefrustreerd, maar dan praat ik met Monique en ben ik dezelfde avond weer positief en optimistisch.”

Kijk hier de aflevering 'Bouwen in Boekel'

Human Magazine/Voorjaar 2017