De enige huisarts van het Limburgse America gaat binnenkort met pensioen. Hij wil het dorp echter niet zonder dokter achterlaten

Jan van Dongen, de enige huisarts van het Limburgse America, gaat binnenkort met pensioen. Hij wil het dorp echter niet zonder dokter achterlaten. Samen met de dorpsbewoners zetten hij en zijn vrouw zich in voor de bouw van een 'Laefhoes', een centrum dat moet voorzien in voldoende zorgaanbod.

Nog voordat er iets op papier stond zijn de dorpsbewoners ingeschakeld om mee te denken over wat voor hen belangrijk is. “We begonnen met een groepje van 10 en groeiden al snel uit tot zo'n 150 mensen die direct betrokken zijn bij de bouw van het centrum. Het daaruit voortvloeiende draagvlak was voorwaarde voor het slagen van dit plan."

Het centrum zal naast verschillende zorgvoorzieningen ook faciliteiten voor de dorpsbewoners inhouden. Dokter Van Dongen: "Elk huis hier in het dorp heeft een achterdeur. Als je bij iemand op bezoek komt, kom je niet door de voordeur. Het is dus belangrijk dat er in het 'Laefhoes' een achterdeur komt. En er moet een woonkeuken in komen waar mensen elkaar ontmoeten."

Ook de toekomstige professionele gebruikers van het centrum (fysiotherapeuten, apothekers, podologen) zien voordelen in het samenwerken met de dorpsbewoners. “Zo weet je wat hun wensen zijn en kunnen de lijnen heel erg kort worden gehouden.”

Op 16 april jl. werd de eerste steen gelegd voor het 'Laefhoes'.