Hoe word je veganist? Vertel je je BFF dat je nog een andere BFF hebt? Hoe reageer je op pesters? In Wat zou jij doen?  komen deze en andere dilemma's ter sprake. Elke aflevering vertelt een kind (10-12 jaar) wat zijn of haar probleem is. Het is meestal een herkenbaar verhaal met verschillende kanten. 

Een panel van twaalf kinderen reageert. Zo wordt duidelijk dat je op verschillende manieren naar een dilemma kunt kijken. En het nodigt de kijker uit om na te denken over de vraag: Wat zou jij doen?

Tien afleveringen vanaf zondag 1 september om 19.25 uur op NPO Zapp

Volg NPO Zapp op Instagram en mis niks van de serie!

Afleveringen

Maak kans op vrijkaartjes voor de Cinekid-première

In de herfstvakantie barst Cinekid weer los: hét film-, televisie- en mediafestival voor kinderen. Op vrijdag 25 oktober gaan er de laatste twee afleveringen van Wat zou jij doen? in première, inclusief een nagesprek.

Vrienden van Human maken kans op vrijkaartjes. Deze winactie is helaas verlopen.

Wat zou jij doen? On Tour

Samen met het Humanistisch Verbond gaan we met Wat zou jij doen? het land in. Op vijf locaties door het land gaan kinderen tussen de 10 en 13 jaar, ouders, leraren, pedagogen, en andere opvoeders met elkaar in gesprek, aan de hand van dilemma's en fragmenten uit het televisie-programma. 

Het gesprek dat wordt geleid door een moderator. Een kinderfilosoof zal een inspirerend betoog houden over de waarden die opvoeders aan kinderen willen meegeven. Hoe vind je de balans tussen loslaten en vertellen hoe ze het moeten doen? En wat vinden de kinderen hier zelf van?

De tour komt naar Rotterdam (29 oktober), Oirsbeek (19 november), Enschede (29 januari) en Rijen (5 februari). Meer informatie en aanmelden kan bij onze vrienden van het Humanistisch Verbond

Heb jij een dilemma?

Ben jij tussen de 10 en 12 jaar, en pieker je ergens over? Weet je niet goed welke keuze je moet maken? Wij willen je helpen!

Jouw dilemma kan bijvoorbeeld te maken hebben met pesten, verliefdheid, heimwee, familie, vriendschap, sociale media, leerproblemen, je thuissituatie, het klimaat, of de overgang naar de brugklas. 

Gaan je ouders bijvoorbeeld scheiden en moet jij kiezen bij wie je wil wonen? Word je gepest, maar durf je het niet te zeggen omdat je geen verklikker wil zijn? Wat kun je dan doen?

Stuur Maaike Witlox een berichtje om je dilemma te delen: maaike.witlox@cccp.nl. Vraag wel eerst even je ouders toestemming, voordat je een mail stuurt. 

Over de serie

Kinderen lopen tegen allerlei rare, moeilijke, praktische of grappige dilemma’s aan. Hoe moeten ze die te lijf gaan? Ze hebben nog niet heel veel levenservaring, dus is het fijn als andere kinderen met ze meedenken, helpen bij het vinden van de beste oplossing. Daarom is er een hulppanel in het leven geroepen. Twaalf kinderen uit heel Nederland bekijken de verhalen en denken over de vraag wat zij zelf zouden doen in een vergelijkbare situatie.

In elke aflevering van Wat zou jij doen?  vertelt een kind in een korte documentaire over zijn of haar dilemma. Enkele van de onderwerpen die aan bod komen zijn liefde, vriendschap, scheiding, veganisme en identiteit. Het panel kijkt mee, geeft commentaar en draagt oplossingen aan. Wat vinden zij? En wat zou jij doen?

Regie: Anneloor van Heemstra en Nadine Kuipers

Wat zou jij doen?  is een programma van CCCP in opdracht van Human.