2Doc:

De vrouwen van Venserpolder

2Doc:

De vrouwen van Venserpolder

Een film van Eva de Breed

Maandag 1 april, 20:55 uur op NPO 2

In Amsterdam-Zuidoost legden bewoonsters in hun verlaten, gevaarlijke binnentuin moestuintjes aan. Tijdens het tuinieren gaan ze niet alleen hun eigen problemen te lijf, maar ook die van de buurt. In Venserpolder, een buurt in Amsterdam-Zuidoost, staat woonblok 10, gebouwd rondom een binnentuin. Jarenlang geldt die tuin vanwege criminele activiteiten als te gevaarlijk en ligt hij er verlaten bij. Tot de bewoonsters, veelal alleenstaande moeders, besluiten er moestuintjes aan te leggen. Meli, Talita, Gilma en Maureen kwamen voorheen zelden buiten en wisten nauwelijks van het bestaan van de ander. Nu ontmoeten ze elkaar in de tuin.

Lees meer over eenzaamheid

6 items

Durf te denken

Dossier
Recent Toegevoegd

Tineke heeft na 10 jaar op straat eindelijk een huis

Sinds 2016 is het beleid van de gemeente Amsterdam om hulpbehoevenden die dakloos raken, eerst een huis te geven. Dat dak boven het hoofd vormt de basis om ook andere problemen van de persoon aan te pakken. Wij spraken met Tineke, die sinds drie maanden een huis heeft.

Als je maar 30 cent per week uitgeeft aan boodschappen

In de Buurtbuik in Amsterdam Zuid kunnen eenzame ouderen, dak- en thuislozen en andere mensen met een laag inkomen voor een dubbeltje een tas met boodschappen krijgen. We namen een kijkje en spraken met de eenzame Marcel Goedhart, de zelfbenoemde 'dorpsgek van Zuid'.

Waarom je als hulpverlener naast je cliënt moet staan

Moustapha Aberrak raakte in 2003 alles kwijt: zijn huis en zijn gezin. Daarna zwierf hij over straat, ging van instelling naar instelling en werd steeds eenzamer. Totdat hij twee jaar geleden werd aangemeld bij 'HVO-Querido'.

Het is allemaal mogelijk

In de vijfde aflevering maken we kennis met mevrouw Hendrix. Ze heeft kinderen en kleinkinderen, maar het zijn haar vissen die haar gezelschap houden. Ze zou graag een maatje hebben om eens mee te kaarten. “Dan kunnen we eens een keer lachen. Dat doe ik niet vaak meer."

Prins en prinses

Het leven gaat verder op de Lindenheuvel, in de vierde aflevering van 'We zien ons.' Otto probeert zijn team te motiveren, maar heeft het moeilijk. "Na 2 jaar, waarin ik zo vaak gekleineerd ben door het bestuur, sta ik echt op ontploffen." Daisy - de ware beschermvrouwe van de buurt - biedt Otto een luisterend oor.

Lees meer over actieve burgers

6 items

De handen uit de mouwen, zelf bijdragen aan een betere wereld

Dossier
Recent Toegevoegd

Architect Narda bouwt voor mensen in nood

Als je gevlucht bent van oorlog of natuurgeweld, moet er naast eten, drinken en een dak boven je hoofd, ook - letterlijk - ruimte zijn voor ontmoetingen tussen mensen, denkt architect Narda Beunders. Ze ontwerpt en bouwt samen met vluchtelingen gebouwen in vluchtelingenkampen waar mensen samen kunnen komen. "Als je in spanning zit, is sociaal contact heel belangrijk."

Wanneer verspilling je een doorn in het oog is

Impact op de aarde combineren met een duurzaam businessmodel: Léon Polman wist dat hij dit wilde, alleen nog niet hoe. Tot hij in zijn kast veel oud papier vond en de ingeving kreeg om met dat oude papier nieuwe notitieboeken te maken. "Zonder risico's kom je nergens."

Zeven tips om met jouw idee de wereld te verbeteren

Misschien heb jij een geweldig idee om de wereld te verbeteren, maar weet je niet hoe je moet beginnen. Zonde, want wat zou het mooi zijn als jouw initiatief van de grond kwam. Wereldverbeteraars Juul Martin en Mieke Miltenburg geven tips om dromen waar te maken. "Mensen durven hun vrienden soms niet eens te bellen. Dat is zonde."

Bas Timmer houdt daklozen wereldwijd warm

Bas Timmer steekt zijn handen uit de mouwen. Of eigenlijk in de mouwen, want hij maakt warme kleding voor daklozen. In Nederland heeft zijn stichting Sheltersuit in vier jaar tijd al zesduizend pakken, de 'sheltersuits', geproduceerd. Nu probeert Timmer het ook in New York.

'Holwerd aan Zee' ligt op koers

Een zeedijk doorbreken zodat het Friese Holwerd weer in verbinding staat met de Waddenzee. Volgens de initiatiefnemers van het bizarre plan zijn ze op de goede weg, en hebben ze naar verwachting eind dit jaar de benodigde zestig miljoen euro verzameld. En dat is nog maar fase één.