Alledaagse levens en universele rechten in vijf portretten

Op 10 december 2018 bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zeventig jaar. De Verklaring garandeert basisrechten zoals privacy, veiligheid en onderwijs. Human viert dit jubileum met een reeks filmische portretten waarin alledaagse levens aan de universele rechten worden verbonden. Om te laten zien dat mensenrechten geen abstracties zijn, maar zaken waar we iedere dag mee te maken hebben. Meestal zonder dat we dat beseffen.

In een voormalige technische school aan de oever van de Waal is Pand 9 gevestigd. Een vrijplaats voor maatschappelijke en culturele organisaties en een ontmoetingsplek voor Zaltbommelaars. Zo gevarieerd als de organisaties, zijn ook de bezoekers van het pand. Hier werkt de zesentachtigjarige Marjon vijf dagen per week in de kringloopwinkel "om niet achter de geraniums te zitten". Bezoekt Ron ‘de weerman’ de sociale werkplaats waar hij gepassioneerd over het klimaat praat. Leert de negentienjarige Juanita niet alleen een vak in de wasserij, maar vindt ze er ook warmte en geborgenheid. Maakt de uit Damascus gevluchte Bilal in het naaiatelier de elegantste kleding. En gaat elfjarige Pip naar tekenles om haar fantasiewereld vorm te geven.
 
Iedere bezoeker van Pand 9 heeft een droom, koestert zijn vrijheden en maakt zo op een eigen manier gebruik van mensenrechten. Meestal zonder zich ervan bewust te zijn. Het leidt tot kwetsbare en poëtische portretjes waarin op natuurlijke wijze het alledaagse aan het universele wordt verbonden. De reeks laat zien dat mensenrechten geen abstracties zijn, maar juist iedere dag vormgeven aan hoe wij in een ‘vrij land’ samenleven.

Makers: Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster en Misja Pekel

Maandag 10 t/m vrijdag 15 december 2018, 22:47 uur op NPO 2