Mensenrechten in ons dagelijks leven

Alledaagse levens en universele rechten in vijf portretten

Op 10 december 2018 bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zeventig jaar. De Verklaring garandeert basisrechten zoals privacy, veiligheid en onderwijs. Human viert dit jubileum met een reeks filmische portretten waarin alledaagse levens aan de universele rechten worden verbonden. Om te laten zien dat mensenrechten geen abstracties zijn, maar zaken waar we iedere dag mee te maken hebben. Meestal zonder dat we dat beseffen.

In een voormalige technische school aan de oever van de Waal is Pand 9 gevestigd. Een vrijplaats voor maatschappelijke en culturele organisaties en een ontmoetingsplek voor Zaltbommelaars. Zo gevarieerd als de organisaties, zijn ook de bezoekers van het pand. Hier werkt de zesentachtigjarige Marjon vijf dagen per week in de kringloopwinkel "om niet achter de geraniums te zitten". Bezoekt Ron ‘de weerman’ de sociale werkplaats waar hij gepassioneerd over het klimaat praat. Leert de negentienjarige Juanita niet alleen een vak in de wasserij, maar vindt ze er ook warmte en geborgenheid. Maakt de uit Damascus gevluchte Bilal in het naaiatelier de elegantste kleding. En gaat elfjarige Pip naar tekenles om haar fantasiewereld vorm te geven.
 
Iedere bezoeker van Pand 9 heeft een droom, koestert zijn vrijheden en maakt zo op een eigen manier gebruik van mensenrechten. Meestal zonder zich ervan bewust te zijn. Het leidt tot kwetsbare en poëtische portretjes waarin op natuurlijke wijze het alledaagse aan het universele wordt verbonden. De reeks laat zien dat mensenrechten geen abstracties zijn, maar juist iedere dag vormgeven aan hoe wij in een ‘vrij land’ samenleven.

Makers: Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster en Misja Pekel

Maandag 10 t/m vrijdag 15 december 2018, 22:47 uur op NPO 2

Lees meer over actieve burgers

6 items

De handen uit de mouwen, zelf bijdragen aan een betere wereld

Dossier
Recent Toegevoegd

Bas Timmer houdt daklozen wereldwijd warm

Bas Timmer steekt zijn handen uit de mouwen. Of eigenlijk in de mouwen, want hij maakt warme kleding voor daklozen. In Nederland heeft zijn stichting Sheltersuit in vier jaar tijd al zesduizend pakken, de 'sheltersuits', geproduceerd. Nu probeert Timmer het ook in New York.

'Holwerd aan Zee' ligt op koers

Een zeedijk doorbreken zodat het Friese Holwerd weer in verbinding staat met de Waddenzee. Volgens de initiatiefnemers van het bizarre plan zijn ze op de goede weg, en hebben ze naar verwachting eind dit jaar de benodigde zestig miljoen euro verzameld. En dat is nog maar fase één.

Waarom Jetta Klijnsma dol is op Supervrijwilligers

Ergens halverwege Beilen en Emmen ligt het jongste dorp van Drenthe: Witteveen, est. 1926. Een bedrijvig dorpje, met een uitzonderlijk hoog aantal zzp’ers. Het dorp ontving vorig jaar een Europese prijs voor dorpsvernieuwing, nadat het een jaar eerder al de Nederlandse equivalent van deze prijs won. Afgelopen weekend was heel Nederland welkom om te zien hoe ze dat voor elkaar kregen.

Deze dorpsraad dwingt de provincie Noord-Holland tot actie

Een drukke provinciale weg splijt al decennia lang het kleine Broek in Waterland in tweeën. Nu zien burgers uit het dorp hun kans om die historische fout uit te wissen.

Tegel eruit, plantje erin: de stad kan veel groener

Grijze tegels in de achtertuin: geen onderhoud, wel zo makkelijk. Wrik ze er toch maar uit, en vervang ze met een plantje. De natuur zal je dankbaar zijn.