Sergio Imparato (32) doceert politieke filosofie aan de Harvard Universiteit. In 2015 publiceerde hij een studie over de ethiek en politiek van presidentieel leiderschap in buitenlandse zaken.

Stad
Boston (VS), geboren in Napels.

Levensmotto
“Vergeet niet gastvrij te zijn voor vreemden. Zo hebben sommigen, zonder het door te hebben, gastvrijheid gegeven aan engelen”
Hebrews 13:2.

Zijn mensen gelijk?
We zijn allemaal sterfelijk (wonderbaarlijke uitzonderingen daar gelaten), dus op die manier zijn we allemaal gelijk. Mensen worden ongelijk behandeld op basis van de maatschappij waarin ze worden geboren.

Is succes een keuze?
Ik geloof dat succes slechts deels kan worden gezien als een individuele keuze. Andere factoren, zoals economische, sociale en politieke factoren, spelen onvermijdelijk ook een rol.

Zou je helpen om oorlogsvluchtelingen illegaal naar Europa te laten vluchten?
Ik geloof dat het mijn morele plicht is om mijn buren te helpen, ongeacht in welke staat zij verkeren. Daarom zie ik het ook als mijn morele plicht om oorlogsvluchtelingen te helpen naar Europa te komen. Als ik daarmee een misdaad pleeg, dan zou ik de prijs terecht moeten betalen. Het probleem is alleen dat ik niet weet of ik de moed zou hebben om te doen wat ik denk dat goed is.

Stel: van de overheid mag je enkel een smartphone bezitten op één voorwaarde. De overheid heeft toegang tot al je data. Zou je die smartphone kopen?
Ik hou van mijn smartphone, maar in dit geval zou ik het contract niet ondertekenen. Ik geloof dat er een zekere mate van privacy bestaat die onschendbaar is - zelfs als het gaat om een legitieme regering. Het zou even duren om me aan te passen aan een leven zonder smartphone, maar ik wed dat ik de romantiek zal herontdekken van je vervelen bij een bushalte.