Rita Maria Fuchs (35) is wetenschapsdocent aan het United World College in Mostar, een internationale educatieve beweging voor vrede. Ze groeide op in Oostenrijk en studeerde Engels en biologie.

Stad
Mostar (Bosnië Herzegovina), geboren in Oostenrijk.

Levensmotto
‘’Be the change you want to see in the world.”
M. Ghandi

Is succes een keuze?
Als we ervoor kiezen onze angsten onder ogen te komen en doen waar we goed in zijn, dan zou het zomaar kunnen dat succes volgt. In dit opzicht kan succes niet alleen geld, maar ook succesvolle relaties of zelfs gezondheid omvatten. We worden geconfronteerd met negatieve omstandigheden en geluk, maar hoe we daarmee omgaan zal bepalen hoe succesvol we zijn.

Zijn mensen gelijk?
We worden allemaal geboren en gaan allemaal op een dag dood. Dat maakt ons gelijk. Ik geloof dat we alleen in dit opzicht gelijk zijn en het geeft ons allemaal evenveel waardigheid.

Zou je helpen om oorlogsvluchtelingen illegaal naar Europa te laten vluchten?
Deze vraag veronderstelt dat oorlogsvluchtelingen illegaal kunnen zijn, waarmee ik het niet eens ben. Mijn antwoord zou afhangen van mijn positie. Niet iedereen kan vluchtelingen kan helpen op basis van waar ze zijn in hun levens.

Stel: van de overheid mag je enkel een smartphone bezitten op één voorwaarde. De overheid heeft toegang tot al je data. Zou je die smartphone kopen?
Ik zou waarschijnlijk niet met de voorwaarde van het contract akkoord gaan, maar het hangt wel af van hoe slecht de regering haar werk doet. Als ik in een onderdrukkend land zou wonen waar mijn data tegen mijn eigen overtuigingen wordt gebruikt, dan zou ik zelfs overwegen te verhuizen.