Mariletta Konstantara (34) is muzikant en singer-songwriter. Ze woonde tien jaar in de Verenigde Staten (Boston), maar keerde terug naar Griekenland om iets terug te geven aan haar land.

Stad
Athene (Griekenland)

Levensmotto
"Τα πάντα ρει και μεταβάλλον αναπαύεται", “Alles stroomt en rust terwijl het verandert”.

Is succes een keuze?
Hoe ouder ik word en hoe meer ik kijk naar de mensen om me heen, hoe minder ik geloof dat succes een keuze is. Helaas hebben een heleboel mensen geen toegang tot de basisbehoeften in het leven, zoals voedsel, schoon drinkwater en vaccinaties. Ze kunnen het zich niet permitteren om achter hun dromen aan te gaan en succesvol te worden in waar ze van houden. Anderen, die deze toegang wel hebben, kunnen niet naar school en leren nooit waar ze goed in zijn. Ik geloof dat levenservaring ons en onze doelen vormt. Daarom denk ik dat we nooit een keuze hebben in succes. Zij die succes hebben moeten er dankbaar en nederig mee omgaan, want je kan het nooit helemaal bezitten en je weet niet hoe lang het van jou is.

Zijn mensen gelijk?
Als we niet kunnen kiezen waar en hoe we worden geboren, zoals continent, land, stad, maatschappij, familie, religie, seksualiteit of huidskleur, kunnen we niet kiezen wie we zijn. Uiteraard maken we dagelijkse keuzes die ons het gevoel geven dat we de baas zijn over onszelf, maar in werkelijkheid kunnen we alleen kiezen tussen de opties die ons verandering bieden.

Naar mijn mening zijn we niet gelijk, al had ik dat liever anders gezien. Ik denk dat grootmachten ons willen laten geloven dat we bijna gelijk aan elkaar zijn. Deze 'hoop' houdt ons namelijk weg van depressie en zorgt ervoor dat we ons geld blijven investeren in het kapitalisme.

Zou je helpen om oorlogsvluchtelingen illegaal naar Europa te laten vluchten?
Als ik zou vluchten uit mijn land om de simpele reden dat ik wil blijven leven, dan hoop ik dat iemand mij zou helpen om in een ander land veiligheid en vrijheid te vinden. Dus ja, ik zou met liefde oorlogsvluchtelingen helpen naar Europa te komen. Ook als dat zou betekenen dat ik in de gevangenis zou belanden. Een mensenleven redden is voor mij belangrijker dan mijn eigen comfort.

Stel: van de overheid mag je enkel een smartphone bezitten op één voorwaarde. De overheid heeft toegang tot al je data. Zou je die smartphone kopen?
Hebben we dit allemaal niet al op een bepaalde manier gedaan? Ik zou zo’n contract niet bewust tekenen. Dat zou betekenen dat ik al mijn data geef aan personen die op veel verschillende manieren gebruiken. Ik zou eerder kiezen voor een eenvoudige telefoon waarmee ik de basis dingen kan, zoals bellen en sms’en. Het zou het leven wat vertragen, maar ach, elke keuze heeft een prijs.