Danny Ghosen, Philip Huff, Carolien Borgers, Hajar Alariachi en Jeroen Woe zijn vijf van de 21 internationale deelnemers aan What’s the Right Thing to Do?

In de nieuwe filosofische serie van Human confronteert Harvard-professor Michael Sandel de deelnemers met hun eigen morele afwegingen en onderliggende principes. Ze beantwoorden vragen op het gebied van actuele politiek-maatschappelijke kwesties als privacy, migratie en inkomensongelijkheid. Blijven ze bij hun principes, of zijn ze in staat deze te herzien?  

Stel jij bent de programmeur van een zelfrijdende auto. Zou je de auto zo programmeren, zodat deze uitwijkt voor een jong gezin dat oversteekt bij een rood stoplicht? Zelfs wanneer dit betekent dat de auto dan tegen een muur rijdt, waarbij de inzittende van de auto - mogelijk jijzelf - overlijdt?

Dit soort morele dilemma’s krijgen de internationale deelnemers, waaronder de Nederlandse presentatoren Danny Ghosen en Hajar Alariachi (De Meiden van Halal), cabaretiers Carolien Borgers en Jeroen Woe (De Kwis) en schrijver Philip Huff, gedurende vijf colleges in hun schoot geworpen door de veelgeprezen Amerikaans filosoof Michael Sandel. In een gezamenlijke zoektocht naar nieuwe argumenten en antwoorden over goed en kwaad worden de kandidaten telkens geconfronteerd met dezelfde vraag: What’s the Right Thing to Do?  

(tekst gaat door onder foto)

“Mijn deelname aan What’s the Right Thing to Do? heeft mij niet alleen tot nieuwe inzichten gebracht, maar ook tot het besef dat elke opvatting over elk thema bepaald wordt door je afkomst, je opleiding en – jawel – al je vooroordelen. Door te luisteren naar mensen met wie je niet elke dag in gesprek bent, in dit geval generatiegenoten van over de hele wereld, leer je niet alleen veel over hen – maar ook over jezelf." - Philip Huff.

"Ik stond versteld over hoe zeker ik was van een bepaalde morele keuze en heb gedacht dat ik alle aspecten in beschouwing had genomen om die keuze te maken, maar ik merkte dat ik door inzichten van Dr. Sandel en andere deelnemers mijn keuze binnen enkele seconden herzag." - Hajar Alariachi

What’s the Right Thing to Do? is vanaf zondag 16 juli om 19.15 uur te zien op NPO 2.