Ambulancebroeder Max (Theo Maassen) wordt in zijn werk belemmerd door hufterig gedrag. Op een dag slaat hij letterlijk van zich af en dat heeft grote gevolgen voor hem en zijn Marokkaanse collega Amira (Emmy Award-winnares Maryam Hassouni). Voor zijn daad vond Max inspiratie in de conference van de bekende cabaretier Felix (Gijs Scholten van Aschat).

Wie is verantwoordelijk? De zwijgzame doener, die van helpen zijn beroep maakte of de cynische grappenmaker, die op veilige afstand blijft?

Na afloop van de bioscoop-première barstte een oorverdovend applaus los. In de kranten verschenen lovende kritieken. Gijs Scholten van Aschat, een van de hoofdrolspelers, zegt in nrc.next: "Als je naar de film kijkt, denk je heel vaak 'wat zou ik doen' of 'doe dat nou niet' of 'waarom doet hij nu dit?' Dat is wat mij aantrok in het script, dat de film al die vragen opwerpt en bij de kijker legt en niet zelf beantwoordt. Veel films werken bevestigend. Ik hou van kunst die vragen opwerpt."

Films die te denken geven
Human-programmamaker en eindredacteur van 'Doodslag' Kees Vlaanderen: "Human heeft een lange traditie in het brengen van films - documentaire en fictie - die te denken geven. Dat is voor ons de reden van bestaan. De film 'Doodslag' is daar opnieuw een voorbeeld van. 'Doodslag' gaat over de kracht van het woord en dat heet tegenwoordig al snel 'vrijheid van meningsuiting'. Een kernbegrip in de humanistische traditie, dat in deze film tegen het licht wordt gehouden, genadeloos wordt ontleed en vervolgens van een nieuwe, actuele betekenis wordt voorzien."

Met in de belangrijkste rollen Theo Maassen, Gijs Scholten van Aschat, Maryam Hassouni, Najib Amhali, Martijn Koning, Jeffrey Hamilton, Eric van Sauers, Mamoun Elyounoussi, Ilias Addab en Ismael Tarhabi.

‘Doodslag’ werd eerder uitgezonden op 2 juni 2012.