Tijdens hun vlucht naar Europa, op de grens van Turkije en Iran, raken de Afghaanse tweelingzussen Zahra en Fatima (19) hun moeder en zusjes kwijt. Daar, in the middle of nowhere, begint een reis waar ze geen enkele controle over lijken te hebben.

Op het Nederlands Film Festival 2022 is regisseur van Along the Way Mijke de Jong genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Regie.

Uitzending: 22 augustus, 20.20 uur - NPO 3

Om te overleven in een vijandige wereld van mensensmokkelaars en drugsdealers komt de tweeling voor dilemma’s te staan die hun symbiotische relatie en geweten zwaar op de proef stellen. Regisseur Mijke de Jong baseerde het verhaal van de vlucht naar Europa en het kwijtraken van hun ouders op het eigen verhaal van actrices Malihe en Nahid Rezaie.

Along the Way volgt de meisjes op de voet in hun poging om hun familie terug te vinden en samen door te reizen naar Nederland. Ze slagen erin om Turkije te bereiken. Daar zijn ze permanent op zoek naar werk en een dak boven hun hoofd. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien moeten ze keuzes maken die ze normaal gesproken nooit zouden hoeven maken.

Via Instagram vinden ze hun zusjes en moeder die inmiddels in Nederland wonen. Deze digitale hereniging maakt hen vastberaden om het geld te gaan verdienen dat nodig is voor de reis naar Nederland. Ze besluiten te gaan werken voor een mensensmokkelaar, maar dit werk brengt hartverscheurende morele dilemma’s met zich mee.

Uiteindelijk bereiken ze Lesbos. Ze hebben het continent van hun dromen bereikt, maar tegen welke prijs? Nederland lijkt nog heel ver weg. Om nog enigszins vorm te geven aan hun uitzichtloze leven interviewen de meisjes de vrouwen met wie ze in een veel te krappe tent gedoemd zijn te verblijven.

Wat ze onderweg meemaken, de dilemma’s en de struggle om geld te verdienen is deels gebaseerd op hun eigen ervaring en deels gebaseerd op verhalen van andere vrouwen. Over minors - minderjarige jongens op de vlucht - die over de wereld zwerven zijn prachtige films gemaakt. Along the Way gaat over jonge vrouwen die in vele opzichten nog kwetsbaarder zijn.

Cast: Maliheh Rezaie, Nahid Rezaie, Sina Nazari, e.a.
Regie: Mijke de Jong
Scenario: Jolein Laarman, Jan Eilander en Mijke de Jong
Producent: BALDR Film, in coproductie met Heretic

Along the Way is samen met de VPRO ontwikkeld.

De zusjes Zahra en Fatima.

Along the Way is de vijfde Telefilm uit de reeks van Telefilms 2021/2022 die vanaf 19 september 2021 worden uitgezonden op NPO 3.