In de telefilm Along the Way raken de 19-jarige tweelingzussen Zahra en Fatimah op de grens van Turkije en Iran hun familie kwijt en komen zij voor verschillende dilemma’s te staan.

Maandag 22 aug., 20:25 uur - NPO 3

Zahra en Fatima, een ééneiige tweeling, worden tijdens hun vlucht naar Europa op de grens van Turkije en Iran gescheiden van hun zusjes en hun moeder. Terwijl er schoten klinken rennen de meisjes in paniek de verkeerde kant op. Terug naar Iran, terwijl hun moeder met de twee overgebleven zusjes Turkije in gedreven worden. Daar staan de meisjes, in the middle of nowhere, 19 jaar oud en moederziel alleen. Ze weten niet wie te vertrouwen is, waar hun familie is en wat ze nu moeten doen. Hier begint hun reis waar ze geen enkele controle over lijken te hebben.

De film volgt de meisjes op de voet in hun poging om hun familie terug te vinden en samen door te reizen naar Nederland. Ze slagen erin om Turkije te bereiken. Daar zijn ze permanent op zoek naar werk en een dak boven hun hoofd en hun moeder en zusjes lijken spoorloos verdwenen. Hun symbiotische relatie komt onder druk te staan. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien moeten ze keuzes maken die ze normaal gesproken nooit zouden hoeven maken. Ze hebben vaak ruzie en Zahra trekt veel op met Rahim, een Afghaans opscheppertje van 16 die ze tijdens hun reis ontmoet hebben. Rahim werkt als tussenpersoon voor een smokkelaar.

Via Instagram vinden ze hun zusjes en moeder die inmiddels in Nederland wonen. Deze digitale hereniging maakt hen vastberaden om het geld te gaan verdienen dat nodig is voor de reis naar Nederland. Ze besluiten te gaan werken voor de baas van Rahim maar dit werk brengt hartverscheurende morele dilemma’s met zich mee.

Uiteindelijk bereiken ze Lesbos. Ze hebben het continent van hun dromen bereikt, maar tegen welke prijs? Nederland lijkt nog heel ver weg. Om nog enigszins vorm te geven aan hun uitzichtloze leven interviewen de meisjes de vrouwen met wie ze in een veel te krappe tent gedoemd zijn te verblijven.

Regisseur Mijke de Jong baseerde het verhaal van de vlucht naar Europa en het kwijtraken van hun ouders op het eigen verhaal van Malihe en Nahid Rezaie. Wat ze onderweg meemaken, de dilemma’s en de struggle om geld te verdienen is deels gebaseerd op hun eigen ervaring en deels gebaseerd op verhalen van andere vrouwen. Over minors (minderjarige jongens op de vlucht) die over de wereld zwerven zijn prachtige films gemaakt. Deze film gaat over jonge vrouwen die in vele opzichten nog kwetsbaarder zijn.

Cast: Maliheh Rezaei, Nahid Rezaei, Sina Nazari, e.a.
Regie: Mijke de Jong
Scenario: Jolein Laarman, Jan Eilander en Mijke de Jong
Producent: BALDR Film, in coproductie met Heretic

Along the Way is de vijfde Telefilm uit de reeks van Telefilms 2021/2022 die vanaf 19 september 2021 worden uitgezonden op NPO 3.