Wat gebeurt er als je twee tegenpolen laat discussiëren over een gevoelig maatschappelijk thema? In de serie Tegenpolen van 3FM Human gaan jongeren, aan de hand van stellingen, in gesprek over onderwerpen als het schoonheidsideaal, relatievormen en vlees eten.

#1. Cosmetische chirurgie vs. natuurlijke schoonheid

Aflevering 1

In de eerste aflevering van Tegenpolen gaan twee jonge mensen met elkaar in discussie over cosmetische chirurgie. De een vindt dat we natuurlijke schoonheid moeten omarmen. De ander streeft perfectie na, en is dan ook niet vies van een cosmetische ingreep hier en daar. Maz (29): "Ik gebruik al vijf jaar botox en fillers omdat ik denk dat het je gelukkiger kan maken." Zijn we geobsedeerd door een bepaald schoonheidsideaal? Wie bepaalt dat ideaal? En waarom zou je daar aan willen voldoen?

#2. Polyamorie vs. monogamie

Aflevering 2

Aflevering 2 gaat over relatievormen. De een gelooft in monogame relaties, waarbij je een relatie aangaat met één persoon. De ander is voorstander van polyamoreuze relaties, waarbij je tegelijkertijd meerdere liefdesrelaties kunt hebben. 'Ik heb drie partners, en ik ben daar gewoon open over.' Aan de hand van stellingen zoals 'Polyamorie is legaal vreemdgaan' en 'Monogamie is aangeleerd' gaan de twee het gesprek aan.

#3. Vlees vs. vegan

Aflevering 3

Aflevering 3 gaat over wel of geen vlees eten. De een is varkenshouder en gelooft in een wereld waarin we op verantwoorde wijze vlees kunnen eten. De ander is veganist en ervan overtuigd dat de manier waarop wij nu met dieren omgaan, niet houdbaar is. Moeten we vlees eten verbieden en staan wij mensen boven dieren? Daarover gaan de twee in discussie.

#4. Moderne man vs. mannelijke man

Aflevering 4

De een vindt dat mannen moeten emanciperen, de ander vindt dat mannen van nature krijgers zijn en zich zwak tonen als ze huilen. Gaan deze twee tegenpolen door een deur? In de vierde aflevering van Tegenpolen gaan een 'mannelijke' en 'moderne' man in discussie over het thema man-zijn. "Ik wil me juist zo vrij mogelijk kunnen ontwikkelen, buiten de norm van mannelijkheid." 

#5. Kinderen vs. geen kinderen

Aflevering 5

Wordt het door de maatschappij geaccepteerd als je geen kinderen wilt? In deze aflevering gaan twee vrouwen met elkaar in gesprek over het wel of niet willen krijgen van kinderen. De een wil absoluut geen kinderen: “Het is een levenslange commitment en ik waardeer mijn vrijheid heel erg.” De ander wilde juist zo graag kinderen, maar had geen partner, dus besloot kinderen te krijgen met een zaaddonor.

#6. Carrièretijger vs. vrijbuiter

Aflevering 6

De laatste aflevering gaat over het werkende leven. Want waarom zou je eigenlijk carrière willen maken als je ook een veel 'vrijer' leven kunt leiden. Is het leven te kort om zoveel te werken? En is een 40-urige werkweek wel gezond? In aflevering zes gaan een carrièretijger en vrijbuiter met elkaar in gesprek over de vraag of je leeft om te werken of werkt om te leven.   

Kijk hier voor meer 3FM/Human