In de vierde aflevering van Stine boekt Sterren heeft Abdelkader Benali het met Stine over het boek Leer ons stil te zitten van Tim Parks.

Ooit signeerde Abdelkader zijn boek ‘Bruiloft aan zee’ voor Stine met de woorden: ‘Haast? Pure doodsangst’. Ze leerde hem in de jaren daarna inderdaad kennen als een gehaaste man, een fervent marathonloper zelfs.   

Het autobiografische boek 'Leer ons stil te zitten’ is geschreven door precies zo’n gehaaste man, net als Benali een auteur maar dan één die door ernstige prostaat pijnen gedwongen wordt zijn lichaam serieus te nemen en de kunst van het stilzitten onder de knie te krijgen. Inmiddels is Abdelkader vader van een dochter, maar daar ging een lang ivf-traject aan vooraf. Hoe heeft deze drukke man die periode van wachten en onzekerheid ervaren? En wat heeft hardlopen met mediteren te maken? Met het boek in de hand op zoek naar de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee schrijvers.

Samenvatting

Wanneer Parks wordt gekweld door pijn die niemand lijkt te kunnen verklaren of verhelpen, wordt hij gedwongen een paar harde waarheden over de relatie tussen lichaam en geest, over onze hectische samenleving en over zijn schrijverschap onder ogen te zien. Na een vruchteloze gang langs de loketten van de traditionele geneeskunde vindt hij tot zijn eigen verbazing verlichting in het doen van ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Uiteindelijk komt hij zelfs uit bij meditatie, en dit was wel het allerlaatste wat Parks verwachtte.
Gaandeweg rijzen bij Parks vragen over het effect van ziekte op het werk van geliefde schrijvers, over de rol van religie als vormende kracht bij de ontwikkeling van ons zelfbeeld, en over de invloed van sport en kunst op onze ideeën over gezondheid en welbevinden.

*Leer ons stil te zitten van Tim Parks is een uitgave van De Arbeiderspers.