We zetten een paar cijfers en feiten over Tata Steel op een rijtje.

Jaarlijks produceert Tata Steel in IJmuiden ongeveer zeven miljoen ton staal, waarmee onder andere producten voor de auto-industrie en de bouw worden geproduceerd. De productie van staal in IJmuiden begon in 1918, toen de Koninklijke Nederlandse Hoogovens werden opgericht. In 1999 fuseert het bedrijf met British Steel tot Corus, en in 2007 wordt het bedrijf weer overgenomen door het Indiase Tata Steel. Tata Steel IJmuiden is een dochteronderneming van de grotere Tata Group, die sinds 1868 bestaat. In die groep zitten naast Tata Steel bedrijven als Jaguar, Range Rover, Air India en Tata Tea. 

Het bedrijf staat op 750 hectare en is daarmee bijna even groot als de binnenstad van Amsterdam. Op het terrein staan dertien fabrieken. Momenteel werken 9.200 werknemers voor Tata in IJmuiden. Een groot deel van hen werkt al generaties lang bij het bedrijf.

Tata Steel heeft een grote impact op de Nederlandse klimaatvoetafdruk. De fabriek staat nummer één op de lijst van grootste CO2-uitstoters. Bovendien stoot de fabriek fijnstof en stikstofoxiden uit, waardoor de levensduur van inwoners van de IJmond volgens het RIVM 2,5 maand korter is dan voor inwoners in de rest van Nederland.

Op dit moment is het bedrijf bezig met de transitie naar groen staal. Dit is een groot en complex project, dat miljarden euro’s zal kosten. Organisaties zoals Greenpeace en Urgenda willen daarom dat de vergroening van Tata Steel sneller verloopt, zodat omwonenden kunnen rekenen op schone lucht.  Voor veel IJmonders is de fabriek hun leven en hun brood. Zij zien de fabriek in de duinen als een vanzelfsprekend onderdeel van het landschap.

Links voor meer informatie over Tata Steel: