In de poëtische theaterfilm Mijn Moeder wil niet meer leven gaat theatermaker, politiek-filosoof en spoken word-artiest Lev Avitan, zoon van een Joodse moeder en Islamitische vader, een fictief gesprek aan met zijn overleden moeder. In deze film van regisseur Guido F.G. Jeurissen en productiehuis Rauwkost Film bevraagt Lev Avitan intergenerationele trauma's, zijn eigen culturele identiteit en zijn twijfelachtige plek als iemand met een migratieachtergrond in de Nederlandse samenleving.

Kijk direct

Spoken Word sessies van o.a. Lev en vrienden van hem

Over de film

12 januari te zien

Verdeeld in drie aktes, gaat Lev in een huiselijke setting de strijd aan met maatschappelijke vooroordelen, tegenstrijdigheden en zijn complexe culturele identiteit. Hij deelt zijn emotionele reis, zijn ingewikkelde relatie met zijn Joods Amazigh-Marokkaans Israëlische moeder en Turks-Islamitische vader en zijn onophoudelijke zoektocht naar antwoorden. 

Lev neemt de kijker op een persoonlijke, kwetsbare, invoelbare manier mee in zijn turbulente wereld en de diepste krochten van zijn ziel. Hij deelt zijn innerlijke worstelingen over universele en urgente thema’s als vooroordelen, identiteit, onrecht en onzekerheden. En gaat op zoek naar grip, rust, liefde en verbinding. Hierbij speelt Lev direct met de camera waardoor de verhalen nóg intiemer en krachtiger binnenkomen, versterkt door indringende cinematische beelden.

Mijn Moeder wil niet meer leven is een urgente spoken word-film, gemaakt en geproduceerd door Rauwkost Film, waarin theater en poëzie samenkomen, muzikaal ondersteund door het Amsterdams Andalusisch Orkest.

"Deze uiteenzetting van mijn binnenwereld dient ook als spiegel naar de buitenwereld. Ik hoop dat deze film mensen raakt en iets in hen losmaakt om dingen te verwerken waarmee zij zelf in de knoop zitten. Want ik geloof oprecht dat hoe meer mensen hun pijn aankijken en onzekerheden onder ogen durven komen, hoe hechter wij als gemeenschap kunnen zijn.”

Lev Avitan, maker

Over Lev Avitan

Lev Avitan (1996) is schrijver, publiek denker, afgestudeerd politiek filosoof en spoken-word artiest. Lev groeide op in Presikhaaf in Arnhem, destijds bestempeld als Vogelaarswijk, waar hij geconfronteerd werd met armoede, gentrificatie, racisme en moslimhaat. Vanuit scherpe en kritische invalshoeken weet hij zijn eigen levenservaringen in woorden te vangen en te verbinden aan maatschappelijke debatten. In zijn werk gaat Lev in op deze onderwerpen, maakt ze op begrijpelijke wijze voelbaar en zorgt met de kracht van taal voor verbinding en heling.

Meer Spoken Word