Adelheid Roosen en Hugo Borst slaan, na In De Leeuwenhoek en Thuis op Zuid, opnieuw de handen ineen voor een serie over dementie. In Roosen & Borst ligt dit keer de nadruk op afscheid nemen. Want vanaf het moment dat je de diagnose krijgt, is je leven een groot en langgerekt afscheid. Waarbij je elke keer afscheid moet nemen van wéér iets anders: van je dromen, van wie je was, van je geliefden, en uiteindelijk van het leven zelf.

Bij afscheid hoort rouw. Maar wanneer begin je daar dan mee, met dat rouwen? En hoe doe je dat dan bij een ziekte die zo stiekem en vaak onverwachts je leven binnensluipt en meestal lang duurt? En wat betekent dat dan voor degenen die afscheid moeten nemen van jou?  

Roosen & Borst volgt onder andere de 52-jarige Joris, die op zo'n jonge leeftijd al dementie heeft maar nog droomt van trouwen en verre reizen maken. We ontmoeten Tonny die geplaagd wordt door schuldgevoel omdat ze haar vader met dementie eigenlijk naar een verpleeghuis moet brengen. En naast oude bekenden uit In de Leeuwenhoek en Thuis op Zuid zien we Cheryll, die haar leven omgooit om 24 uur per dag klaar te staan voor haar vader. 

Adelheid en Hugo ondernemen daarnaast hun eigen zoektocht: hoe willen zij het afscheid  ‘aangaan’ als alzheimer hén treft, zoals het ook hun moeders trof? Gaan ze all the way of hopen ze het lot voor die tijd een handje te helpen? Op hun eigen onnavolgbare wijze proberen zij ieder voor zich alvast te anticiperen op die ongewisse toekomst; hun gedachten daarover liggen ver uiteen.

Eerdere series van Roosen & Borst

Over In De Leeuwenhoek en Thuis op Zuid

Adelheid Roosen en Hugo Borst hebben in twee eerdere series de wereld van dementie onderzocht: In De Leeuwenhoek (2018) werd een zoektocht in een verpleeghuis naar menselijke zorg bij dementie. In Thuis op Zuid (2020) onderzochten ze hoe het mensen met dementie vergaat nu zij langer thuis wonen. 

Dementie, een volksziekte

In Nederland hebben ca. 290.000 mensen dementie. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Anders dan veelal wordt gedacht woont zeventig procent van de dementie patiënten gewoon thuis. Volgens artsen en onderzoekers is dementie de volksziekte met de hoogste ziektelast voor de patiënt. Ook naasten met mantelzorgtaken zijn veelal overbelast door de impact van de ziekte. Gemiddeld leven mensen 6,5 jaar met dementie.

Bron: Alzheimer Nederland

Roosen & Borst is een documentaireserie van HUMAN, in coproductie met Tomtit Film en geregisseerd door Maaike de Gruyter. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland.