Roosen & Borst

Q&A met Adelheid en Hugo

Adelheid Roosen en Hugo Borst beantwoorden vragen van jullie, onze lezers, volgers en kijkers. Over dementie, zelfbeschikking en mantelzorg.

Adelheid Roosen en Hugo Borst verloren beide hun moeder aan alzheimer. Roosen & Borst presenteren ze daardoor als ervaringsdeskundigen: ze weten wat de ziekte met je kan doen en hebben er beide een andere kijk op. 

In de documentaireserie volgt het duo verschillende mensen die met de ziekte te maken hebben. Omdat ze voor iemand zorgen met dementie, iemand verloren hebben, of omdat ze het zelf hebben. We legden de vragen die jullie naar aanleiding van de serie hadden, voor aan Adelheid en Hugo.

#1. Cadeautje

Jessica: In de serie geeft Cherryl aan dat ze het zorgen voor haar ‘vadertje’ als een cadeautje ervaart. Vonden jullie het zorgen voor jullie moeder ook ‘een cadeautje’?

#2. Zelfbeschikking

Henny: Mijn vraag gaat over zelfbeschikking en wanneer die ‘ophoudt te bestaan’. Op welk moment in het proces zijn jullie beslissingen gaan nemen voor jullie moeders, die ze misschien niet wilde maar die je nodig achtte. En hoe zijn jullie daar zelf mee in het reine gekomen?

#3. Verpleging

Marja: Ik ben zelf verpleegkundige, werkzaam op een afdeling met mensen met dementie. Verplegend personeel wordt wel opgeleid om te snappen welke vormen van dementie er zijn, maar ik mis de mogelijkheden die jullie in Roosen & Borst laten zien. Hoe denken jullie dat autonomie en een empathische bejegening door verplegend personeel meer toegepast kunnen worden?

#4. Verstandelijke beperking & dementie

Nellie: Hebben jullie erover nagedacht om aandacht te besteden aan mensen met een verstandelijke beperking en dementie? En hoe zien jullie de uitdagingen voor mensen die hiermee te maken hebben?

#5. Mantelzorger

Annemarie: Ik zou best wel mantelzorger willen zijn, maar met een baan ernaast is dat niet te doen. Terwijl je ook nog genoeg inkomen moet hebben om alles rond te krijgen. De mantelzorger wordt niet gezien door de maatschappij. Wat zijn jullie ideeën daarover?

Verder kijken en lezen