Wat is een eerlijke start? / Wat verdienen we?
Aflevering 8

Is martelen toegestaan? Kan het verkeerd zijn de waarheid te vertellen? Hoeveel is een mensenleven waard? Wat is de ethische kant van moord? Wat is rechtvaardig?

Michael J. Sandel (1953) zorgde met zijn reeks over deze dilemma’s voor een van de populairste interactieve colleges uit de geschiedenis van Harvard University. Ze werden in vele landen op tv uitgezonden.

Vanuit de overvolle zaal van het historische ‘Sanders Theatre’ in Boston gaat de Amerikaanse filosoof als een Socrates van onze tijd met studenten in gesprek. Met een mix van speelsheid en ernst worden er aannames onder de loep genomen. Door te argumenteren en de dilemma’s met nieuwe scenario’s steeds van een andere kant te belichten.

Sandel verscherpt tegenstellingen om zo eigen morele overtuigingen duidelijker te maken. Hij noemt het een oefening in zelfkennis, de kern van filosofie.

Zondag 14 augustus 2016, 14.30 uur op NPO 2

Wat is een eerlijke start

John Rawls past zijn theorie toe op sociale vraagstukken en eerlijk bestuur. Als elke burger uitspraak zou moeten doen over de kwestie van de herverdelende belastingen-zonder te weten of men zou  eindigen als één van de arme of één van de rijke leden van de samenleving- dan zouden  de meesten mensen waarschijnlijk liever de financiële risico’s  uit sluiten en akkoord gaan met een gelijke verdeling van de welvaart.

Wat verdienen we?

Professor Michael Sandel laat zien hoe inkomen, rijkdom en kansen in het leven op verschillende manieren kunnen worden verdeeld. Hoe eerlijk zijn de loonverschillen in de huidige maatschappij?

Voor John Rawls is persoonlijke succes het gevolg van arbitraire zaken waarvoor we geen krediet kunnen claimen zoals  geluk, genetische geluk, en positieve familie-omstandigheden. Maar hoe beloon je verschil in inspanning?

Sandel verheldert morele dilemma's en onderzoekt thema's als rechtvaardigheid, gelijkheid, democratie en burgerschap aan de hand van de denkbeelden van filosofen als Jeremy Bentham, J.S. Mill, Robert Nozick, John Locke, Immanuel Kant, John Rawls en Aristoteles. Hij doet dat in een 12-delige interactieve collegereeks, uit te zenden vanaf zondag 26 juni 2016. Iedere aflevering bestaat uit twee delen met een gemeenschappelijk thema.