Keuzevrijheid / Wie bezit mij?
Aflevering 3

Is martelen toegestaan? Kan het verkeerd zijn de waarheid te vertellen? Hoeveel is een mensenleven waard? Wat is de ethische kant van moord? Wat is rechtvaardig?

Michael J. Sandel (1953) zorgde met zijn reeks over deze dilemma’s voor een van de populairste interactieve colleges uit de geschiedenis van Harvard University. Ze werden in vele landen op tv uitgezonden.

Vanuit de overvolle zaal van het historische ‘Sanders Theatre’ in Boston gaat de Amerikaanse filosoof als een Socrates van onze tijd met studenten in gesprek. Met een mix van speelsheid en ernst worden er aannames onder de loep genomen. Door te argumenteren en de dilemma’s met nieuwe scenario’s steeds van een andere kant te belichten.

Sandel verscherpt tegenstellingen om zo eigen morele overtuigingen duidelijker te maken. Hij noemt het een oefening in zelfkennis, de kern van filosofie.

Zondag 10 juli 2016, 14.30 uur op NPO 2

Keuzevrijheid

Is het heffen van belasting een vorm van diefstal? Of zelfs van dwangarbeid, slavernij? Of zijn de mensen met succes, de Bill Gates en Michael Jordans, de maatschappij iets verschuldigd?

Wie bezit mij?

Is het recht op privébezit, het recht van Michael Jordan om z'n geld te beschermen tegen herverdeling, een grondrecht, met hetzelfde gewicht als vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie? Of geef je dat recht op als je in een gemeenschap leeft, waar je rekening moet houden met anderen?

Sandel verheldert morele dilemma's en onderzoekt thema's als rechtvaardigheid, gelijkheid, democratie en burgerschap aan de hand van de denkbeelden van filosofen als Jeremy Bentham, J.S. Mill, Robert Nozick, John Locke, Immanuel Kant, John Rawls en Aristoteles. Hij doet dat in een 12-delige interactieve collegereeks, uit te zenden vanaf zondag 26 juni 2016. Iedere aflevering bestaat uit twee delen met een gemeenschappelijk thema.