Het Filosofisch Kwintet is 7 april te gast op de Amsterdamse Nacht van de filosofie in De Brakke Grond. Onder leiding van Clairy Polak gaan Bas Heijne, Roxane van Iperen, Dyab Abou Jahjah en Daan Roovers in gesprek over hoe we van heel veel 'ikken' weer een 'wij' kunnen worden.

Het Filosofisch Kwintet - Ik, wij en de samenleving

In deze speciale aflevering van Het Filosofisch Kwintet op de Nacht van de Filosofie gaat het over onszelf. Over ons verlangen gezien en erkend te worden, of het nu gaat om politieke voorkeur, sekse, huidskleur of religie. En over de keerzijde daarvan: die gerichtheid op het zelf gaat gepaard met een enorme gevoeligheid voor de houding van anderen. Hoe zien we de huidige relatie tussen het individu en de maatschappij, wat zijn hun wederzijdse verantwoordelijkheden en rechten? Hoe belangrijk is het van al die 'ikken' weer een 'wij' te maken?


Onder leiding van Clairy Polak gaan schrijver en filosoof Bas Heijne, schrijver Roxane van Iperen, schrijver Dyab Abou Jahjah en filosoof Daan Roovers met elkaar in gesprek.


Bas Heijne publiceerde het NRC-essay Ik, ik, ik. Maar waar is de wij?, waarin hij signaleert dat de strijd om erkenning voor het individu ten koste gaat van de gezamenlijke inzet voor gemeenschappelijke problemen in de wereld buiten onszelf. In haar boek Eigen Welzijn eerst beschrijft Roxane van Iperen hoe de angst van de middenklasse om erop achteruit te gaan heeft geleid tot het omarmen van extreemrechtse sentimenten en complotdenken. In zijn boek Verlichting onder Vuur schrijft Dyab Abou Jahjah dat de liberale democratie bedreigd wordt door identiteitspolitiek vanuit drie stromingen, die hij typeert als woke, islamisme en extreemrechts. En in haar boek Wij zijn de Politiek buigt Daan Roovers zich over de vraag hoe we meer betekenis kunnen geven aan onze gedeelde publieke sfeer.  

Korting voor vrienden

Vrienden van HUMAN ontvangen 6 euro korting op een kaartje voor de Amsterdamse Nacht van de filosofie op vrijdagavond 7 april 2023. Als vriend van HUMAN betaal je 33 euro voor een kaartje, in plaats van 39 euro. Deze actie is helaas afgelopen.


Nog geen vriend van HUMAN? Sluit je aan en profiteer van alle voordelen. Weet je niet zeker of je al vriend bent? Controleer het hier.

Nacht van de filosofie Amsterdam

Een avond vol interessante lezingen, theater en debatten, inclusief opnames van Het Filosofisch Kwinet, op vrijdagavond 7 april in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in hartje Amsterdam. Vrienden van HUMAN ontvangen 6 euro korting op een kaartje. Meer informatie over de Nacht en het programma vind je hier