Op 9 november gaat IDFA 2022 van start, het grootste documentaire-festival van de wereld. HUMAN is op het festival vertegenwoordigd met de film Look what you made me do van Coco Schrijber. De documentaire gaat op IDFA in wereldpremière en is geselecteerd voor een award.

Look what you made me do

In Look what you made me do klinken cheesy liefdesliedjes waarin harten worden gebroken. In het echte leven worden botten en benen gebroken. Laura, Rachel en Rosalba hebben alle hoeken van de kamer gezien. Totdat ze zeiden: genoeg! Laura pakte een mes, Rachel een pistool en de Italiaanse Rosalba mixte het gif door de gehaktballetjes. "Basta!" zegt Rosalba. "Kies voor jezelf," zegt Laura. Deze vrouwen kozen inderdaad voor zichzelf, evenals Artemisia Gentileschi, de beroemde Italiaanse schilderes die haar verkrachter de keel doorsnijdt op het huiveringwekkende schilderij dat de belichaming is van deze film: omarm de moordenaar in jezelf en je zult vrij zijn.

Look what you made me do begint met een snoeiharde vechtscene. Terwijl Laura vertelt over haar daad, klinkt de 112-melding en horen we de moord op haar vriend, in de ijskoude nacht. Rosalba braadt gehaktballetjes, vertelt hoe ze haar man verbrandde in een schuur op de Italiaanse akker. Rachel zwijgt in de nacht. Een vrouw, om veiligheidsredenen verborgen in rode schaduw, vertelt over haar gewelddadige man. Laura, Rachel en Rosalba geven haar raad. Geloof nooit in het berouw van een man, waarschuwt Rosalba. Wordt de rode vrouw slachtoffer of dader?

Tussen de verhalen dweilt een schoonmaker het bloed op van een vermoorde vrouw. Elke week heeft hij wel een klusje of twee. Laura, Rachel en Rosalba zagen moord als enige oplossing, hun daad valt hen zwaar. Look what you made me do is een film over angst, woede, en een besluit. De ultieme wraakfilm, met een gelukkige afloop: Laura, Rachel en Rosalba liggen niet op de berg van ruim 30.000 vrouwen die jaarlijks worden gedood door hun (ex)partners. Ze hebben het overleefd.

Look what you made me do is geselecteerd voor de IDFA Award for Best Dutch Film.

De documentaire gaat op 13 november om 14:45 uur in première in Tuschinski 3. Kijk hier voor speeltijden en tickets.