Laat je inspireren, verrassen, confronteren en verwonderen tijdens Beholders; een vijfdaags documentairefestival op diverse locaties in de kernen van Meierijstad, Noord-Brabant. HUMAN is mediapartner van het festival. Vrienden van HUMAN krijgen korting op een kaartje.

Ervaringen delen, verschillende perspectieven belichten en met elkaar in gesprek gaan. Dat is waar Beholders voor staat. Beholders brengt mensen samen. Het festival richt zich op het starten van gesprekken en op het festival zijn tal van documentairemakers, gastsprekers en lokale gasten voor interviews en Q&A’s.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle HUMAN-documentaires die te zien zijn op Beholders. Meer informatie over het programma, de locaties en de kaartverkoop vind je op beholders.nl.

Met korting naar de films

Vrienden van HUMAN krijgen 25 procent korting op de HUMAN-documentaires die te bewonderen zijn op Beholders. Helaas, deze actie is voorbij.

Nog geen vriend van HUMAN? Meld je aan en profiteer van alle voordelen. Weet je niet zeker of je al vriend bent? Check het hier.

Voor jou wil ik zijn - 14 oktober, 20:00 uur

Al van jongs af aan voelt Janine een bijzondere band met haar verstandelijk beperkte broer Albert-Jan. Maar nu hij ouder wordt, ziet zij haar ouders steeds meer worstelen en besluit ze dat het tijd is de zorg officieel van hen over te nemen. Nu mag zij er zijn voor Albert-Jan. Wat betekent deze nieuwe verantwoordelijkheid voor haar relatie met haar grote broer?

Met een nagesprek met regisseur Marinka de Jong

Voor jou wil ik zijn

Masterclass Medialogica - 15 oktober

De informatie vliegt ons om de oren in een wereld van filterbubbels en desinformatie. Media hebben veel invloed op de manier waarop we naar elkaar en de wereld kijken. Maar in hoeverre zijn zij een betrouwbare gids? In de interactieve Masterclass Medialogica, een samenwerking met Beeld en Geluid, ontrafelen driehonderdvijftig havo/vwo-leerlingen de mechanismen die schuilgaan achter een grote mediagebeurtenis. Daarnaast gaan we met leerlingen in gesprek over privacy en de ethische grenzen van media, publiek en instanties. 

Masterclass Medialogica

Jeugdprogramma - Zondag 17 oktober, 10:00 uur

Lockdocs

Hoe ervaren kinderen de lockdown? Nooit eerder werden scholen gesloten vanwege een virus. Wat brengt de crisis voor kinderen, wat verandert er voor hen en waar zijn ze bang voor? Elf jeugddocumentairemakers werkten van maart t/m juli aan #lockdocs: een speels verslag van de coronacrisis, gefilmd door de Nederlandse kinderen zelf.

Wat zou jij doen?

Kinderen lopen tegen allerlei rare, moeilijke, praktische of grappige dilemma’s aan. Hoe moeten ze die te lijf gaan? Ze hebben nog niet heel veel levenservaring, dus is het fijn als andere kinderen met ze meedenken en helpen bij het vinden van de beste oplossing. In Wat zou jij doen? denkt een panel van twaalf kinderen uit heel Nederland mee over de dilemma’s van leeftijdsgenoten. Wat zouden zij zelf doen in een vergelijkbare situatie?

Wolkenzusje + Waarom bleef je niet voor mij?

Toen Kess bijna vijf was overleed haar oudere zus Bo. Sindsdien leeft ze in een huis vol herinneringen. Omdat Kess voor het eerst naar de middelbare school gaat en nieuwe vrienden gaat maken, vraagt ze zich af of ze over de dood van haar zus moet vertellen of dat ze haar, in gedachten, voor zichzelf wil houden.

Kaartjes voor het jeugdprogramma zijn gratis, maar je moet wel vooraf reserveren

Tegenwind (voorvertoning) - Zondag 17 oktober, 16:30 uur

Tegenwind – Het Verdriet van de Veenkoloniën laat zien hoe een wereldwijde energietransitie uitpakt in een lokale gemeenschap met de komst van een mega windturbinepark. Het speelt mensen in Groningen en Drenthe uit elkaar en maakt vijanden, waar ze eerder in harmonie samenleefden. De komst van de turbines, met een hoogte van meer dan 200 meter, verscheurt de gemeenschap en loopt uit op een tragedie. Wat wordt gewonnen en wat gaat verloren als het oude vlakke land een nieuw gezicht krijgt en de bevolking zich verraden voelt?

Tegenwind – Het Verdriet van de Veenkoloniën is geen pleidooi voor of tegen de energietransitie, maar laat zien hoe dit ook om een sociale transtie vraagt, waarin burgers de rol krijgen die hen toekomt.

Met een nagesprek met regisseur Kees Vlaanderen