Op je Gezondheid

Kwakzalveritus

Acupunctuur, osthepathie en homeopathie. Baat het niet dan schaadt het niet. Of toch wel?

5. Kwakzalveritus

maandag 12 februari - NPO Luister

In deze aflevering van Op je Gezondheid gaat het over alternatieve therapie. Of, zoals de voormalige voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij Cees Renckens het noemt: kwakzalverij. Renckens zet zich al meer dan zijn halve leven in tegen alternatieve genezers die onbewezen behandelingen aanbieden. Presentator Nadia is juist gek op haar craniosacraal therapeut en B12 injecties en denkt daar echt wat aan te hebben. Zal zij na dit gesprek anders naar die behandelingen kijken?

Een onbewezen behandeling kan wel een placebo-effect tot gevolg hebben. Aan de Universiteit Leiden doet Andrea Evers onderzoek naar dit effect. Elsie bezoekt het lab en ondergaat een jeuk-test.

Te gast in deze aflevering

Cees Renckens

Cees Renckes is oud-gynecoloog die zich jarenlang heeft ingezet tegen alternatieve genezers met mooie verhalen en behandelingen, maar louter placebo-effecten als resultaat. De voormalige voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij vecht tegen ‘het op één na oudste beroep van de wereld’. En het gevecht is in de loop der jaren niet makkelijker geworden. In 2011 ging hij met pensioen, maar hij verzet zich nog altijd tegen influencers en charlatans met mooie praatjes en dure onzin-supplementen.  

Andrea Evers

Andrea Evers is hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en Wetenschappelijk Directeur (WD) van het Instituut Psychologie. Ze geeft leiding aan The Center for Interdisciplinary Placebo Studies Leiden (IPS), waar onderzoek wordt gedaan naar het placebo-effect. Hier wordt onderzocht wat het placebo-effect precies is, hoe het werkt en wat de potentiële toepassingen in de klinische praktijk kunnen zijn. Daarnaast is Evers raadslid van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid.

Meer verdieping?