Op je Gezondheid

Huiverig voor Hormonen

Steeds minder jonge vrouwen slikken de anticonceptiepil. Dat komt deels door social media, blijkt uit een recent onderzoek. Daar gaan veel verhalen rond over de negatieve bijwerkingen van de pil. Maar zijn dat feiten, of fabels?

4. Huiverig voor Hormonen

maandag 5 februari - NPO Luister

Van de pil word je dik, je krijgt minder zin in seks en je kunt er depressief of onvruchtbaar van worden. Dit soort verhalen worden regelmatig gedeeld over de anticonceptiepil. Maar wat klopt daarvan? Psycholoog Estrella Montoya schreef het boek Hormonen en Vrouwen, waarin ze de invloed van hormonale veranderingen op hersenen, gedrag en emoties onderzoekt. Nadia praat met haar over wat hormonen eigenlijk doen in je lichaam, hoe het kan dat we veel meer weten over mannelijke hormonen dan over vrouwelijke hormonen, en ze ontleden samen de feiten en fabels over de pil.

Elsie vroeg op straat aan jonge vrouwen en mannen hoe zijn denken over de anticonceptiepil. Zijn ze huiverig voor het slikken van hormonen?

Te gast in deze aflevering

Estrella Montoya

Estrella Montoya is psycholoog en gepromoveerd op het onderwerp hormonen. Ze werkte als onderzoeker (aan de Universiteit Utrecht), maar is nu psycholoog in een GGZ-instelling. Ze schreef het boek Hormonen en Vrouwen, dat in januari dit jaar is uitgekomen, omdat haar opviel hoe weinig vrouwen meekrijgen over hormonen van huisartsen en psychologen.

Haar boek begint met het woord hysteria, dat van het Griekse woord hysterikos komt, wat het leiden uit de baarmoeder betekent. Vroeger werden vrouwen met regelmaat naar het gekkenhuis verwezen, door het onbegrip voor klachten rond de cyclus. In haar boek schrijft Estrella Montoya: die plek hebben nu hormonen ingenomen.

Meer verdieping?