Op je Gezondheid

Oud, ouder, oudst

Heeft eenzaamheid effect op de gezondheid? En wat zou het hebben van het eeuwige leven betekenen voor ons welzijn?

18. Oud, ouder, oudst

maandag 13 mei - NPO Luister

Al eeuwenlang zijn er mensen die onsterfelijkheid nastreven. Zo dronk een Chinese keizer ooit kwik om te ontsnappen aan de dood – niet gelukt – en inmiddels zijn er al honderden mensen die zich hebben laten invriezen in de hoop ooit weer tot leven te komen. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar hoe gelukkig ben je als je wakker wordt in een wereld waarin je niemand meer kent?

Emeritus hoogleraar Anja Machielse houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met eenzaamheid en sociaal isolement. Nadia praat met haar over ouder worden, eenzaamheid als maatschappelijk probleem en Anja’s afkeer van het ideaalbeeld van ‘de vitale oudere’.

Elsie bezoekt de tentoonstelling Living Looonger in De Studio van museum NEMO en vraagt bezoekers hoe zij oud hopen te worden.

Verder lezen

Afscheidsrede Anja Machielse: 'Eenzaamheid en sociaal isolement houden de samenleving een spiegel voor' 

Universiteit voor Humanistiek: onderzoeken van Anja Machielse

In deze aflevering

Anja Machielse

Anja Machielse houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met eenzaamheid en sociaal isolement. Ze is emeritus hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid en bijzonder hoogleraar Sociale Weerbaarheid van Ouderen aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

Living Looonger

Elsie ging naar de tentoonstelling Living Looonger in De Studio van NEMO Science Museum. Daar werd ze onder andere geconfronteerd met hoe ze eruit komt te zien als ze ouder wordt.

Ook interessant