Op je Gezondheid

Psychedelica als Medicijn

Psychedelica als LSD, paddo’s of ketamine zouden een gunstig effect hebben voor mensen met ADHD of depressie. Zijn het daadwerkelijk wondermiddellen voor een gezonde geest?

15. Psychedelica als Medicijn

maandag 22 april - NPO Luister

Psychiater en onderzoeker Jolien Veraart werkt met mensen met een zware depressie en doet onderzoek naar het effect van ketamine-behandelingen. Hoewel het niet voor al haar patiënten werkt, is er een groep die ontzettend veel baat heeft bij deze behandeling. Jolien Veraart vertelt aan Nadia over het effect van psychedelica op de hersenen, de zin en onzin van microdosing en de geschiedenis van psychedelica als medicijn.

Elsie ging op bezoek bij Harry Schaarman, die meedoet aan een onderzoek van o.a. Jolien Veraart. Na een hele donkere periode hielp het gebruik van esketamine hem om van zijn depressie af te komen.

Te gast in deze aflevering

Jolien Veraart

Jolien Veraart is psychiater en onderzoeker. Ze werkt met mensen op de Depressiekliniek van PsyQ/Parnassia Groep in Den Haag, waar ze indrukwekkende resultaten ziet bij ernstige depressieve patiënten die ketamine krijgen. Veraart promoveert bij het UMC Groningen met onderzoek naar het effect van ketamine-behandelingen.

Harry Schaarman

Harry Schaarman leedt 2,5 jaar aan een zware depressie. Gesprekken met een psycholoog, medicatie en zelfs opname in een kliniek konden hem niet helpen. Uiteindelijk kwam hij uit de "donkere tunnel" door mee te doen met het onderzoek van Jolien Veraart naar behandeling van depressie met esketamine.

Ook interessant