Elke zondag, 22:40 uur, NPO 3 en NPO Start

In deze wereld van filterbubbels, algoritmes en fake news komt HUMAN met een nieuw programma: Onzin. In deze achtdelige mediaquiz, gepresenteerd door Rick Paul van Mulligen, nemen twee panels van twee het tegen elkaar op om de onzin in de media te herkennen. De vaste teamcaptains zijn Klaas van der Eerden en Soundos El Ahmadi. Deze quiz laat zien dat je er nooit klakkeloos van uit mag gaan dat iets klopt. Want fake news is overal: online, op social media, maar ook in de kranten en op televisie.

Lees meer

Meer weten over nepnieuws?

Afleveringen

Klik op de aflevering voor meer informatie

Onzin zie je vanaf 24 september elke zondag om 21.30 uur op NPO 3 en NPO Start.

Interessant bij deze aflevering

Interessant bij deze aflevering

Interessant bij deze aflevering

5 november om 22:40 uur op NPO 3 en NPO Start.

12 november om 22:25 uur op NPO 3 en NPO Start.

Over het programma

In iedere uitzending krijgen de vaste teamcaptains Klaas en Soundos steun van hun gasten. In de eerste aflevering zijn dat Evi Hanssen en Alex Ploeg. Ook te gast dit seizoen zijn onder andere Pieter Derks, Anna Gimbrère, Annick Boer en Eva Cleven. Aan de twee panels de taak om de onzin in de media te herkennen. Prikken ze door de onwaarheden in de media heen of laten ze zich makkelijk bedotten? Wat is waar en wat is onzin?

De teams spelen verschillende rondes. In de eerste ronde moeten de teams zo snel mogelijk fake berichten herkennen. In de tweede ronde staan reclames van influencers centraal: hoe ontvankelijk zijn de kandidaten voor deze uitingen? Herkennen ze de reclames of trappen ze in de val? In de laatste ronde delen Nienke Plas en Ben van der Burg om beurten in een korte video hun persoonlijke ervaringen met media technologie.  Aanvullend krijgen de teams vragen over de impact van techgiganten. 

Dit vind je misschien ook interessant