Op weg naar zijn huis op Ithaka komt Odysseus met zijn mannen bij het land van de Laistrygonen aan, mensenetende reuzen. Onder aanvoering van hun leider Lamus vernietigen zij met rotsblokken elk schip behalve dat van Odysseus. De Laistrygonen slachten vervolgens de opvarenden en eten ze op.

Dit gruwelijke verhaal doet de vraag opkomen wat het betekent om als mens te worden blootgesteld aan pure haat en vernietigingsdrang – of om zelf deel uit te maken van een groep waarin een dergelijke vernietigingsdrang de kop opsteekt. Wat doet het met een mens die een haast grenzeloze macht heeft over anderen en met hen te kunnen doen wat hij wil? Wat gebeurt er met je als je in een positie terechtkomt waarin anderen hun haat en vernietigingsdrang op je uitleven? Hoe leef je verder nadat je zulke gruwelijkheden hebt ondergaan?

Deze vragen onderzoekt Ad Verbrugge in Den Haag, de meest gesegregeerde stad van Nederland. Maar ook de plaats waar het Internationaal Strafhof is gevestigd. Hier gaat hij in gesprek met mensen die oog in oog hebben gestaan met deze vernietigingsdrang.