Bij het derde avontuur komt Odysseus aan op het eiland Aiolia waar koning Aiolos – meester over de winden – met zijn vrouw en twaalf kinderen woont: zes zonen en zes dochters die met elkaar getrouwd blijken te zijn. Odysseus en zijn mannen worden allerhartelijkst ontvangen en hebben er een goede tijd. Bij zijn vertrek krijgt Odysseus een zak mee waarin ‘winden’ opgesloten zitten. Dicht bij huis gekomen en terwijl Odysseus nog ligt te slapen, openen de mannen deze zak omdat ze denken dat hij alles voor zichzelf wil houden. Dan ontsnappen plots deze winden en steekt er een heftige storm op die hen helemaal terugblaast naar Aiolia. Als Odysseus nogmaals een beroep doet op koning Aiolos wil deze niets meer met hem te maken hebben en stuurt hem bruut weg. 

Gemeenschap en groepsgevoel
Wat is de betekenis van de clan en het groepsgevoel in het menselijk leven? Hoe is het om lid te zijn van een hechte gemeenschap of groep en daar mede je veiligheid en identiteit aan te ontlenen? En wat is de schaduwzijde van het leven in de groep? Hoe kunnen mensen erdoor verstikt raken en belemmerd worden in hun zelfontplooiing? Wat vraagt het van een mens om uit de groep te breken? 

Voor antwoorden op deze vragen neemt Ad Verbrugge ons mee naar Katwijk, waar mensen leven die zowel de schoonheid als de schaduwzijde van het groepsleven kennen.