Neurobioloog Robert Sapolsky is auteur van het boek 'Behave'. Daarin beschrijft hij hoe mensen door dezelfde biologische oorzaken zowel extreem gewelddadig als altruïstisch kunnen zijn.

Hoe kan het dat mensen altruïstisch kunnen zijn maar ook in staat zijn om elkaar uit te moorden? De Amerikaanse bioloog en neuro-endocrinoloog (hormoonhuishouding in de hersenen) Robert Sapolsky (1957) onderzocht zulk wisselend gedrag van de mens en beschreef zijn bevindingen in het boek Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst (2017).

In hoofdstuk één van dat  boek bestudeert Sapolsky het menselijke gedrag op één seconde voor de daadwerkelijke handeling. Hoofdstuk twee kijkt naar de oorzaken van dat gedrag op twee seconden voor die handeling. Dat gaat zo verder: een dag, een week, tot Sapolsky eindigt bij de evolutionaire psychologie. Zo laat de bioloog zien hoe moeilijk het is om menselijk gedrag te verklaren aan de hand van één perspectief.

In 2017 gaf Sapolsky een TED-talk over zijn nieuwste boek Behave. Eerder schreef hij populair-wetenschappelijke boeken als Monkeyluv (2011) en The Trouble with Testosterone (2012). Sapolsky maakte tevens een documentaire voor National Geographic over stress, genaamd Stress: Portrait of a Killer (2008).

Sapolsky zelf werd geboren in New York waar hij door zijn ouders orthodox-joods werd opgevoed. In zijn pubertijd besloot hij atheïst te worden. Op dit moment is hij professor aan de universiteit van Stanford.