In de nieuwe YouTube-serie Naakt! onderzoeken YouTuber Linda de Munck en presentator Arda Kaya hoe het ruim een halve eeuw na de seksuele revolutie is gesteld met de seksualiteit én schaamte van Nederlandse jongeren. Worden jongeren preutser? Is dat een probleem? En wat is preutsheid eigenlijk?

De serie bestaat uit drie afleveringen, waarin iedere keer een ander onderwerp centraal staat. De eerste aflevering gaat over grenzen. Arda onderzoekt waar zijn grens ligt, Linda praat met columniste Bettina Voos (Libelle.nl) over de vrije sixties en seventies en Arda praat met beachvolleyballers over onzekerheden en schaamte in de sport. Daarnaast duikt hij in de wereld van naaktrecreatie.

Vertel... Wat betekent preutsheid eigenlijk voor jullie?

Linda: "Preutsheid heeft voor mij te maken met hoeveel je van je naakte lichaam durft te laten zien en hoever je durft te gaan op het gebied van seksualiteit."

Arda: "Voor mij betekent het terughoudend zijn in jezelf blootgeven. Dat kan op seksueel gebied zijn of hoeveel je op social media van je lichaam laat zien, maar gaat ook over hoe makkelijk je met andere mensen praat. Preutsheid is voor jezelf een grens bepalen, op welke manier je dat doet is voor iedereen anders."

Linda, jij staat bekend om je niet-preutsheid. Voor je YouTube kanaal maak je openhartige video's over seksualiteit en op Instagram post je foto's waarop veel naakt te zien is. Was je vroeger ook niet preuts?

"Ik was vroeger niet preuts, maar wel een stuk onzekerder. Dit is op een gegeven moment omgeslagen, ik denk vooral door ouder worden. Daarnaast presenteer ik mezelf al heel lang online en heb ik veel verschillende bedpartners gehad, dat maakt je ook zelfverzekerder."

Linda de Munck presenteert Naakt!.

Waarom wil je die niet-preutsheid zo graag uitdragen?

"Ik wil mensen laten zien dat ik door een kleine verandering in mijn mindset nu heel zeker ben over hetzelfde lichaam waar ik vroeger juist onzeker over was. Ik ben ook een beetje rebels. Als iedereen iets doet, wil ik juist het tegenovergestelde doen."

Arda, hoe kijk jij naar Linda's YouTube-video's en naaktfoto's op haar Instagram?

"Ik zie Lin een beetje als voorvechter. Zij laat onze generatie zien dat je naakte lichaam niet alleen maar seks is, maar ook gewoon je lichaam. Dit hopen we ook met de serie te bereiken. Naakt zijn moet niet per se negatief zijn, en zeker niet seksueel."

Arda Kaya presenteert Naakt!.

Hoe preuts ben jij eigenlijk, Arda?

"Door mijn overgewicht was ik altijd voorzichtig met wat ik op Instagram plaatste en hoe ik over het strand liep. Naakt zijn was altijd een issue voor mij. Vroeger hield ik bij one-night stands mijn shirt aan tijdens de seks. Die onzekerheid heb ik de afgelopen jaren van me af proberen te schudden. Ik wil niemand aansporen om ongezond te leven, maar ik heb wel leren houden van mijn lichaam. Achter de schermen doe ik er wel wat aan, maar op dit moment is dit hoe ik eruit zie. Deze serie is het hoogtepunt van hoe vrij ik me voel in mijn lichaam."

Linda: "Ik vind het mooi dat je dit zegt. Ben jij daarin beïnvloed door de body positivity beweging en doordat er steeds opener over seksualiteit wordt gepraat?"

Arda: "Ja, zeker. Praten is altijd goed en dat zijn we denk ik steeds meer gaan doen de afgelopen jaren. Omdat er steeds vaker een positief geluid komt over verschillende lichamen en seks, is het niet allemaal meer eng en een taboe. Daar heb ik echt baat bij gehad."

In de serie komen jullie erachter dat jongeren nu preutser zijn dan vroeger. Waar mensen in de jaren zestig en zeventig geen probleem hadden met topless zonnen, zouden jongeren nu niet meer zo snel naakt naar het strand gaan. Hoe komt dit?

Linda: "Deels door social media. Mensen zijn bijvoorbeeld bang dat er foto's van hun naakte lichaam op internet belanden als ze topless gaan zonnen. Maar ook doordat de algemene mening over zulke maatschappelijke onderwerpen nou eenmaal in golfbewegingen gaat."

Hierna komt er dus een periode dat we weer minder preuts worden?

Linda: "Ja, nu zijn we zo hoog op die piek, dat we denk ik alweer bijna naar beneden gaan. Dan komen we straks hopelijk in een heel vrije tijd, met allemaal orgies enzo."

Arda: "We zijn al verder dan tien jaar geleden. Met de body positivity beweging denken mensen positief over hun lichaam en seksleven. Wie weet waar we over tien jaar staan."

Linda: "Inderdaad, hoe meer we op social media het stigma van bijvoorbeeld topless zijn kunnen doorbreken, hoe minder het mensen gaat boeien om topless te zonnen. Dan maakt het ook niet zoveel meer uit als je zo op social media terecht komt."

Arda: "Op een gegeven moment is de invloed van social media niet meer nieuw en eng. Je ziet nu al veel meer naakt op Instagram en Facebook dan voorheen. Het oog went eraan. Het blijft speculeren, maar ik heb goede hoop dat we anders naar naakt gaan kijken."

Waarom moest deze serie gemaakt worden?

Arda: "We kunnen er niet omheen dat naakt zijn nog een taboe is in Nederland. Ik vind het belangrijk dat deze serie bijdraagt aan het beeld dat geschetst wordt rondom preutsheid en naaktheid."

Linda: "Om dezelfde reden als waarom ik überhaupt doe wat ik doe. Ik wil dat naaktheid niet meer per se met seks te maken heeft."

Wat heeft de meeste indruk gemaakt tijdens het maken van deze serie?

Arda: "Hoe Linda vanuit een vrouwelijk perspectief naar dingen keek. Ik merkte dat we elkaar wegwijs maakten in hoe de vrouw en hoe de man werkt. Mooi om te zien dat iedereen dingen anders ervaart."

Linda: "Het gesprek met Maxim Hartman. Ik vond dat heel spannend. Hij is een man met een best heftige mening en krijgt regelmatig kritiek over zijn seksistische uitspraken. Maar uiteindelijk zaten we veel meer op een lijn dan ik had verwacht. Dat heeft veel indruk achtergelaten."

Arda: "Oh, en nog iets. Er zijn blijkbaar 2,5 miljoen naaktrecreanten in Nederland, maar dat zie je nergens terug. Dat is zo'n grote groep die zich dus nog niet weet uit te spreken en zich schaamt omdat ze van naakt zijn genieten. Dat vond ik heftig om te horen."

Wat hebben jullie van het maken van deze serie geleerd?

Linda: "Ik associeerde preutsheid altijd met iets negatiefs, maar nu zie ik dat het dat niet per se hoeft te zijn. Mijn eerste gedachte was altijd 'doe niet zo preuts', maar ik heb geleerd dat het ook oke is om wel preuts te zijn. Mits iemand daar zelf voor kiest en het niet is omdat de maatschappij er wat over vindt."

Arda: "Ik heb preutsheid nooit als iets negatiefs gezien, maar ik snap wel waar Lin vandaan komt. Als je niet preuts bent ben je heel open en dat is meestal leuker en positiever dan gesloten zijn. Daarnaast is preuts zijn toch een bepaalde manier van jezelf in de weg zitten. Ik heb geleerd dat je grens altijd kan veranderen. Ik zal nooit weten waar mijn grens in de toekomst zal liggen. Je eigen preutsheid komt ook in golfbewegingen."

Kijk Naakt!

De driedelige serie verschijnt vanaf zondag 19 september bij HUMAN op het YouTube-kanaal van NPO 3LAB.

3FM made by HUMAN

Dit is een productie van ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl.