Op deze pagina vind je afleveringen over transport.

Hoe wordt het transport geregeld op verschillende plekken in de wereld? Metropolis duikt in de trein, auto en paard en wagen en onderzoekt hoe men zich verplaatst. Welke vormen van transport bestaan er? Hoe gaan mensen om met de spits? En welke invloed heeft het transportnetwerk op samenlevingen en het individu? 

Scroll door alle afleveringen binnen dit thema en klik door naar de speciale YouTube-playlist.

In de Spits

2022

De wereldwijde brandstofcrisis leidt in veel landen tot problemen. Hillary uit Kenia steelt uit pure wanhoop benzine om rond te kunnen komen, een dubieuze exercitie die niet zonder gevaar is. Een taxichauffeur in Kabul rijdt zijn voorlopig laatste autoritje en zoekt naar een nieuw vervoermiddel: een fiets. In India is de ouderwetse wagen voortgetrokken door een (heilige) koe, dé vervanger van de schoolbus. Een opportunistische Est heeft het brandstofsysteem van zijn busje omgebouwd, zodat hij kan rijden op frituurvet. Daar kunnen we als Hollandse aardappeleters wellicht wat van leren?

In de Spits

2022

Hoe zit het met de verkeersdrukte in andere landen? In Delhi (India) gaan dagelijks meer dan 20 miljoen mensen de spits in. Je kunt er uren over doen om een paar kilometer af te leggen. In Sofia (Bulgarije) probeert handelaar Meto met zijn paard en wagen door het verkeer te manoeuvreren om overal het afval op te halen. In Kenia loodst een man meer dan vierhonderd busjes door het krankzinnige verkeer van hoofdstad Nairobi en verdient daarmee zijn geld.