In India hebben we Jasvinder en Neeraj als onze correspondenten. Samen maakten ze een enorme hoeveelheid reportages, over uiteenlopende onderwerpen. Kijk hier de verhalen uit India, en klik door naar het archief.

Jasvinder woont in Jaipur, ook wel bekend als 'de roze stad'. Hij is een vrolijke verschijning die het liefst het publiek vermaakt én ze iets leert met zijn verhalen. In 2012 maakte hij zijn eerste reportage voor Metropolis en sindsdien heeft hij in ieder geval één viral video te pakken: op YouTube werd zijn reportage over 'het huis van de draagmoeders' bijna vijf miljoen keer bekeken. Jasvinder hoopt met zijn werk te kunnen laten zien dat alle mensen hetzelfde zijn, ongeacht de cultuur en tradities waarmee je bent opgegroeid.

Neeraj woont in New Delhi en maakt al sinds 2008 reportages voor Metropolis. Hij gaat geen uitdaging uit de weg en is van mening dat vooral de grimmige verhalen nieuwe inzichten geven. Zijn motto is dan ook: geef nooit op. De reportage over gewelddadige deurwaarders staat hoog in zijn favorieten, maar het item uit 2008 over de grootste gevangenis van Azië is hem ook goed bijgebleven. Ooit hoopt hij nog een langere, diepgaande documentaire voor de VPRO te maken.

Brandstofcrisis

11 december 2022

Nooit waren de brandstofprijzen zo hoog als in 2022. We betaalden afgelopen zomer soms meer dan 2,50 euro per liter aan de pomp. En dat niet alleen, door de oorlog in Oekraïne en de daarop volgende olieboycot van Rusland, leidt de wereldwijde brandstofcrisis in veel landen tot problemen. 

Ook in India kennen ze creatieve oplossingen om hoge brandstofprijzen te vermijden. De ouderwetse wagen voortgetrokken door een (heilige) koe is dé vervanger van de schoolbus in Vrindavan.

Baby ja, Baby nee?

6 november 2022

Het ene kind was in India lange tijd meer gewenst dan de andere: veel mensen hebben liever een zoon dan een dochter en gaan zelfs over tot abortus als ze weten dat ze een meisje krijgen. Maar onze correspondent Jasvinder vond een dorp waar ze juist dol zijn op meisjes.

Andermans Afval

30 oktober 2022

In India duikt correspondent Jasvinder in de enorme stapel afgedankt textiel die wij met zijn allen produceren. De vrouwen die deze textielberg proberen weg te werken, snappen niet waarom zulke goede kleren worden weggegooid.

Liever Samen

9 oktober 2022

In het op één na drukst bevolkte land ter wereld weet correspondent Jasvinder het Indiase groepsgevoel te vangen. In de Gouden Tempel van Amritsar wordt dagelijks een gratis maaltijd bereid voor honderdduizend gelovige sikhs. De honderden, en op topdagen duizenden, vrijwilligers in de keuken vormen een geoliede machine tijdens het snijden, koken én de afwas. De hongerige gelovigen vallen in groepen van vijfduizend personen per keer aan. Niemand lijkt hier behoefte te hebben aan personal space. Juist de groepsbeleving is een spirituele ervaring voor de sikh. 

In de Spits

18 september 2022

In de Indiase stad Delhi gaan dagelijks meer dan 20 miljoen mensen de spits in. Je kunt er uren over doen om een paar kilometer af te leggen. Correspondent Neeraj volgt de Indiase Mahi. Zij staat elke dag vroeg op en neemt een wendbare riksja. Haar werk draait ook om forensen, ze verkoopt kaartjes op een metrostation. Maar niet zomaar een metrostation: het Rainbow Station is een halte waar vooral transgenders werken en dit met trots uitdragen.


 

Lust

1 mei 2022

Metropolis gaat langs bij wereldburgers die hun geld verdienen aan andermans lustgevoelens. In India wordt weinig over seks gepraat, maar wil iedereen er wel over weten. Meneer Rawat verdient er een goed aan met zijn tijdschrift ‘zoete verhalen’. 

Het Beste voor je Kind

24 april 2022

Hoe wordt er wereldwijd gedacht over de opvoeding? Wat is het beste dat je je kind mee kunt geven? De meningen lopen binnen Nederland al sterk uiteen, laat staan over de hele wereld. Onze correspondent in India laat zien hoe op hele verschillende manieren alles wordt gedaan om de kinderen een goede toekomst te geven.

Wat doen we met Opa en Oma?

13 februari 2022

Hoe leven ouderen in de rest van de wereld? Wie zorgt er voor ze? Correspondent Jasvinder gaat naar Vrindavan, de 'stad van de weduwen'. Hier kun je als oude vrouw terecht als niemand voor je wil zorgen of als je verstoten en onterfd bent.

Helende Krachten

6 februari 2022

Op bezoek bij mensen die denken dat ze meer kunnen genezen dan reguliere artsen. In India bestaat de eeuwenoude kunst van het bottenzetten. Dr Shafiq Manan wil graag dat zijn zoon de vijfde generatie bottenzetter 'pahalwan' wordt, maar Hamza studeert voor de zekerheid ook rechten.

Mijn Boom en ik

23 januari 2022

Hoe zit het met de liefde voor bomen in de wereld? De Indiase familie Kesharwani heeft hun huis om een enorme peepalboom heen gebouwd, omdat ze geloven dat er miljoenen hindoegoden in wonen. Correspondent Neeraj gaat op bezoek.

Schermtijd

2 januari 2022

India is selfiekampioen van de wereld. Helaas worden dat geregeld 'killfies', omdat de maker verongelukt voor een zo spectaculair mogelijke foto. Kapil gaat naar een therapeut om van zijn selfieverslaving af te komen. Correspondent Jasvinder loopt mee met Kapil.

Meer uit India