In Estland is Sasha een van onze correspondenten. Hij heeft reportages gemaakt over onder andere geld, traditie en samenwonen. Kijk hier enkele verhalen uit Estland, en klik door naar het archief.

Sasha woont in de stad Tartu en maakt sinds 2010 verhalen voor Metropolis. Hij heeft nogal wat ervaring met televisie: zijn carrière startte als productieassistent bij MTV om later naar Tajikistan te verhuizen verhuisde waar hij tv-reclames tegen corruptie ging maken. Met zijn werk hoopt hij de wereld te tonen door een klein detail in beeld te brengen. Met de woorden van dichter William Blake: 'to show the world in a grain of sand'. Sasha houdt zich het liefst bezig met de rafelranden van de samenleving, humor en onverwachte gebeurtenissen. Zijn favoriete reportages zijn Luizenbaantjes en Blind zijn.

Brandstofcrisis

11 december 2022

Nooit waren de brandstofprijzen zo hoog als in 2022. We betaalden afgelopen zomer soms meer dan 2,50 euro per liter aan de pomp. En dat niet alleen, door de oorlog in Oekraïne en de daarop volgende olieboycot van Rusland, leidt de wereldwijde brandstofcrisis in veel landen tot problemen. 

Een opportunistische Est laat zich niet afschrikken door boze buurman Rusland met zijn olieboycot. Correspondent Sasha vond iemand in Tartu die het brandstofsysteem van zijn busje omgebouwd heeft zodat hij kan rijden op: frituurvet. Daar kunnen we als Hollandse aardappeleters wellicht wat van leren?

Vlees

27 november 2022

Het pruttelende stoofpotje, de frikandel uit de muur, de worst op de boterham. De gemiddelde Nederlander eet zo'n 76 kilo vlees per jaar. Hoe zit dat in de rest van de wereld? In Estland zijn we op bezoek bij een satanische chef, die vindt dat je alle onderdelen van alle dieren moet kunnen eten. ‘Filets are for fools’, zegt een van de klanten, terwijl de elandballen gebraad worden.

Helende Krachten

6 februari 2022

Op bezoek bij mensen die denken dat ze meer kunnen genezen dan reguliere artsen. Evald Piirisild (Estland) kan als Sjamaan Arendsveer de hulp inroepen van zijn totemdier wolf. Die spoort ziektes op en klauwt of bijt die uit de patiënt.

Meer uit Estland