In 25 jaar is het aantal nieuwe gevallen van kanker in Nederland verdubbeld, aldus het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op Wereldkankerdag. In de Human-documentaire ‘Wakker in een boze droom’, winnaar van de IDFA Award 2013 voor beste Nederlandse documentaire, worden drie vrouwen met borstkanker gevolgd.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Daarna volgen huidkanker, darmkanker en longkanker. Ondanks dat het aantal nieuwe kankergevallen elk jaar toeneemt, neemt door de groeiende bevolking de kans om kanker te krijgen af. Ongeveer de helft van alle kankerpatiënten geneest. Elk jaar wordt op 4 februari, Wereldkankerdag, aandacht gevraagd voor de ziekte.

Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster volgen drie vrouwen met borstkanker. We zien Ingrid, Vicky en Sabrina die na de diagnose weer vat proberen te krijgen op het leven. Ze worden door hun behandeling in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis voor onvermijdelijke en pijnlijke keuzes gesteld. Hoe dragen zij en hun partners de angsten rond hun onzekere toekomst? Ingrid, Sabrina en Vicky gaan de ziekte met de moed der wanhoop, uithoudingsvermogen en humor te lijf.

De documentaire kreeg van NRC Handelsblad, Trouw, Het Parool en de Volkskrant vier sterren. Het Parool noemde het een prachtig voorbeeld van de Nederlandse humane en sociale documentairetraditie. “Geen sensatie, maar inleving en betrokkenheid. Het bereikt een indringende intimiteit die nergens opdringerig is.”

Bekijk de trailer van ‘Wakker in een boze droom’. In het najaar wordt de film uitgezonden door Human.