G8 compleet

De Zuid-Afrikaanse politicoloog Achille Mbembe wordt de achtste denker van de G8 van de Filosofie. Vrijdag 18 april organiseren Filosofie Magazine, Human en Hivos een top van denkers uit binnen- en buitenland. Het doel van deze 'filosofentop' is internationale denkkracht beschikbaar stellen voor dilemma's die in Nederland spelen.

Mbembe is een van de belangrijkste Afrikaanse academici. Hij denkt na over de toekomst van Afrika en over het beeld dat de wereld en de Afrikanen er zelf over hebben.
In een uitzending van Tegenlicht over een groep Nigeriaanse immigranten in China zegt hij: "Het Westen is een ingedutte, zelfvoldane, nostalgische maatschappij die in het verleden blijft hangen en niet naar de toekomst kijkt."
De uitzending ging over de toename van samenwerking tussen China en Afrika.

Mbembe studeerde geschiedenis en promoveerde aan de Univeriteit de Sorbonne in Parijs. Hij is verbonden geweest aan verschillende prestigieuze universiteiten zoals Columbia in New York, Berkeley in Californie en Yale University. Mbembe maakt tijdens de G8 het rijtje van Peter Sloterdijk, John Gray, Zygmunt Bauman, Chantal Mouffe, Benjamin Barber, Damon Young en Markus Gabriel compleet

Sleutelfiguren
Het programma van de G8 is pas in maart bekend maar er wordt al druk over gespeculeerd. In Vrij Nederland van 1 februari stelden verschillende sleutelfiguren vast een agenda samen waarover de filosofen volgens hen in debat zouden moeten gaan. Zo vraagt prof. dr. Marcel Levi, voorzitter Raad van Bestuur AMC en decaan faculteit Geneeskunde UvA zich af hoe we in een tijd van een steeds hogere levensverwachting de kwaliteit van leven bij die extra jaren van ouderen kunnen bewaken. "Hebben we daar een ander type medisch onderzoek voor nodig? Is betere preventie belangrijker dan het beter behandelen van ziekte?"

Dr. Louise Gunning-Schepers, voorzitter College van Bestuur UvA en HvA en kroonlid SER, pleit ervoor dat er besproken wordt welke rol het onderwijs gaat spelen in een wereld waar alle kennis online staat en arbeid mobiel is. "Wat moet een universiteit in die wereld haar studenten bij uitstek bieden?"

Lees meer over de G8 of de betogen in Vrij Nederland.