Bij twee aanvallen op uitgeverijen in Bangladesh is uitgever Faysal Arefin Dipan vermoord.

Tareq Rahim, een dichter, is zwaar gewond. Ook uitgever Ahmed Rashid Tutul en blogger Sudeep Kumar Roy Barman (ps. Ranidipam Basu) zijn er slecht aan toe, melden verschillende bronnen, zoals The Independent. De slachtoffers staan bekend als atheïstisch. De aanslagen zijn volgens de Independent opgeëist door Ansar Al Islam.

De moord op Dipan is de vijfde moord op atheïstsche schrijvers en uitgevers in Bangladesh in minder dan een jaar. Dipan was eigenaar van Jagriti publishing house en publiceerde Avijit Roy’s Philosophy of Disbelief. De humanistische blogger Roy werd op 26 februari vermoord met hakmessen bij de Universiteit van Dhaka toen hij een boekenbeurs bezocht, zijn vrouw Rafida Ahmed raakte toen zwaar gewond. Ook de andere slachtoffers zijn betrokken bij het uitgeven van het werk Avijit Roy.

Geschokt
Voorzitter Boris van der Ham reageerde zeer geschokt op dat nieuws en hij is dat ook nu.
"Ik blijf geschokt door iedere moord. En ik weet ook dat er wereldwijd atheïsten en vrijdenkers zullen blijven opstaan en hun mening blijven uiten, en wij blijven hen daarin steunen, altijd."

Op zijn Facebookpagina zegt Van der Ham:
"Een siddering door mijn lijf: vandaag is er opnieuw (letterlijk) ingehakt op seciliere publicisten in Bangladesh.[..] Ik heb de afgelopen maanden, als voorzitter van het Humanistisch Verbond, met een aantal van deze bloggers gesproken, en de Rafida Ahmed ontmoet.Dat er nu opnieuw een aanslag heeft plaatsgevonden is vreselijk. Hoe lang nog?" Lees meer op de site van de IHEU.

Lees ook het bericht van 2 november

Meer kijken en luisteren
Het late NOS Journaal van 2 november besteedde aandacht aan dit onderwerp.
Op 3 november was Boris van der Ham (luisteren vanaf 18 minuut 45) te gast bij Met het oog op morgen, bij NPO Radio 1

Onder Ongelovigen
De bloggers in Bangladesh verdienen onze steun, net als alle ongelovigen in de wereld. Want godslastering en afvalligheid is in 55 landen strafbaar. In 39 landen riskeer je gevangenis en in 13 landen de doodstraf. Het zwaarst hebben 'afvalligen' het in streng-islamitische landen.Om aandacht voor hun situatie te vragan heeft het Humanistisch Verbond samen met Human de documentaire Onder Ongelovigen gemaakt.
Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond en documentairemaker Dorothée Forma geven deze groep een gezicht. De documentaire gaat samen met een debatavond Lezing+ on tour door het land.

Ga naar
www.onderongelovigen.nl

bron: Humanistisch Verbond