Een baby gemaakt uit drie ouders, met één pil een traumatische herinnering wissen, met laserlicht iemands gedrag sturen; het is geen sciencefiction maar realiteit. In de nieuwe zesdelige Human/VPRO-serie De Volmaakte Mens gaat schrijver en columnist Bas Heijne op zoek naar de toekomst van onze soort. Vanaf woensdag 13 mei op NPO 2.

Heijne reist de hele wereld over om in gesprek te gaan met topwetenschappers en grote denkers om antwoord te vinden op de vraag: Wat is de mens?

Steunkous
Wereldwijd werken wetenschappers aan nieuwe technieken die onze ongemakken wegnemen, gebreken repareren en ons gezonder, slimmer, handiger en ouder maken. Maar wat gebeurt er met ons mens-zijn als ingrijpende technieken net zo vanzelfsprekend worden als een kunstgebit of steunkous? En als verbeteren net zo gewoon wordt als genezen? Hoe beïnvloedt dit onze samenleving?

Perfectie als norm
In zes afleveringen trekt Bas Heijne langs laboratoria over de hele wereld, waar wetenschappers hem hun baanbrekende vindingen tonen. Met filosofen en andere denkers buigt Heijne zich over de ethische dilemma’s die deze ontwikkelingen met zich meebrengen. Wat zijn de maatschappelijke gevolgen als perfectie de norm wordt en imperfectie een keuze? Wie is verantwoordelijk voor de gevolgen van technologische ontwikkelingen? En worden we er meer of minder mens van?

Meer dan tv
De Volmaakte Mens is veel meer dan alleen een televisieserie. In samenwerking met de Studium Generale-programma’s van universiteiten organiseren de VPRO en Human door het hele land lezingen en debatten rond de serie. En ook andere programma’s op radio en televisie, zoals Andere Tijden, OVT, VPRO Tegenlicht en OBA Live besteden aandacht aan het thema.

In aansluiting op De Volmaakte Mens zendt NPO Doc tussen 9 en 15 mei documentaires uit over nieuwe technieken die het mogelijk maken om in te grijpen in de menselijke natuur en over de ethiek hiervan.

Discussieer mee en volg Bas Heijne en De Volmaakte Mens via Twitter (#dvm) en op Facebook.

Uitzending: woensdag 13 mei, 23:00 uur op NPO 2
Presentatie: Bas Heijne
Website: www.vpro.nl/devolmaaktemens