Wees aardig, wees jezelf en heb lef. Dat is het motto van Rick Paul van Mulligen, acteur, presentator en cabaretier. Dit motto bedacht hij samen met zijn man, vlak voor hun eerste zoon werd geboren. Voor onze podcast Zin van de Dag spreken we Rick Paul over dit motto.

Welke film het precies was, dat weet hij eigenlijk niet eens meer. In ieder geval zei een ouder tegen zijn kindje een spreuk, waarop Rick Paul dacht: wat is een goeie spreuk voor mijn kind, waarin alles zit wat ik belangrijk vind aan het leven en wat ook heel begrijpelijk is voor een kind?

En zo kwam hij op ‘wees aardig, wees jezelf en heb lef’, een quote die hij niet alleen tegen zijn twee kinderen, maar ook tegen zichzelf zegt. “Het is soms lastig om hem altijd toe te passen, maar hij zit wel ergens in mijn brein, dus ik denk er wel altijd aan.”

De spreuk, of motto, van Rick Paul – onder andere bekend als presentator van ons programma Onzin! – is opgebouwd uit drie onderdelen, die nauw met elkaar verbonden zijn. Om jezelf te zijn, moet je aardig zijn tegen anderen en om lef te hebben, moet je eerst jezelf kunnen zijn. “Maar het mag nooit over de rug van een ander,” zegt Rick Paul. “Daarom is de eerste, wees aardig, het belangrijkst.”

Onaardig is nooit de oplossing

Aardig zijn kost volgens Rick Paul niks. “Puur zien wat de ander doet en dat waarderen, al is het een caissière aan wie je laat merken dat je haar ziet staan.” Dit is volgens hem al genoeg om aardig te zijn; je hoeft heus niet met iedereen een diep gesprek te voeren. “Maar wel dat je elkaar ziet en dat het geen moeite kost om ‘dankjewel’ en ‘alsjeblieft’ te zeggen.”

Hoewel Rick Paul van jongs af aan heeft meegekregen om ook om te kijken naar een ander, ervaarde hij tijdens het opgroeien dat dit niet vanzelfsprekend is. “Ik heb op plekken gewerkt, waarbij mensen soms dwars door mij heen keken. Die deden alsof ik er niet was en er niet toe deed. Het laatste wat ik wil, is dat ik een ander dat gevoel geef.”

Volgens Rick Paul is er geen moment te bedenken waarin het gerechtvaardigd is om onaardig te zijn. “Het is nooit de oplossing. Zelfs in situaties waarin ik vind dat de ander echt helemaal fout is, denk ik niet dat het de juiste manier is om diegene kapot te maken of onderuit te halen. Als in het verkeer mensen gaan schelden, doe ik juist extreem aardig terug, bijvoorbeeld door mensen een fijne dag te wensen en een luchtkusje te geven. Ik hoop vooral dat ik dan mensen aan het denken zet over hun gedrag.”

De zin van Rick Paul van Mulligen

Tegen de stroom in

Het tweede gedeelte van zijn motto, ‘wees jezelf’, vindt Rick Paul lastiger. Hij is homoseksueel en heeft hier lang mee geworsteld. ‘Wees jezelf’ is juist iets wat hij zelf op jonge leeftijd had willen horen. “Pas toen ik volwassen was, durfde ik dat langzaamaan te zijn. Ik wil graag aan mijn kinderen meegeven dat zij dat nu en altijd kunnen zijn.”

Voor zijn gevoel heeft Rick Paul gedurende zijn leven veel tegen de stroom in moeten zwemmen, juist om zichzelf te zijn.  “Het vergt veel energie om dat elke keer weer te doen. En natuurlijk zijn er wel situaties waarin ik dat wat minder doe, maar ik denk dat iedereen wel bepaalde maskers heeft voor verschillende situaties, wat je wel en niet van jezelf laat zien. Dat is ook logisch.”

Soms is het zelfs niet veilig om jezelf te zijn. “Op sommige momenten ga ik over mijn eigen grenzen heen,” zegt hij. “Dan pas ik me aan omdat ik denk dat het beter past in een bepaalde situatie, bijvoorbeeld als ik me in een heteroseksuele groep van mannen begeef. Dan ben ik dus niet mijzelf, maar toon dan ook geen lef.”

Je mag struikelen

Lef hebben betekent voor Rick Paul dingen doen die buiten je comfortzone liggen. Rick Paul is getrouwd met acteur René van Bakel en samen met cabaretière Nina de la Croix hebben ze twee kinderen, waarover hij zijn boek Co&Zo schreef.  “Ik neem mezelf altijd voor: ik duik er gewoon in en hoe ik er dan ook uitkom, ik kan in ieder geval zeggen dat ik er met volle overgave ben ingedoken. Ik vind het ook getuigen van lef dat mijn man, Nina en ik het aan zijn gegaan om op een andere manier kinderen te krijgen dan het traditionele plaatje.”

Rick Paul heeft het als bevrijdend ervaren om zich buiten zijn comfortzone te begeven met zijn gezinssituatie. “In het begin was het lef hebben en nu is het gewoon fijn dat we overal open over kunnen praten. Nu hoef ik mij niet meer te schamen.”

Door lef te hebben, kon hij meer zichzelf zijn, waaruit nog maar eens blijkt hoe de verschillende onderdelen van zijn motto met elkaar verbonden zijn. “Maar falen hoort bij het leven,” zegt Rick Paul. “Je mag struikelen. Dat is ook jezelf zijn en lef hebben. Het is niet allemaal een grote high en dat moet het ook niet zijn. Het is een motto om je aan vast te houden, maar niet iets wat altijd moet slagen.”

Zin van de Dag

Luister de podcast

In de podcast Zin van de Dag serveert filosoof Stine Jensen je daarom dagelijks nieuwe inzichten aan de hand van één levenswijsheid. Van Dolly Parton, tot Hannah Arendt. De levenswijsheden zetten Jensen en de luisteraar aan het denken en zijn toepasbaar op ieders persoonlijke leven. Zin van de Dag is de dagelijkse podcast voor een frisse geest - met een tandenpoetslengte van twee minuten.

Dit vind je misschien ook leuk