Friederike Snelting (25) is één van de tien finalisten van Redress Design Award - een modewedstrijd in het teken van duurzaamheid. Snelting wil als ontwerper de mode-industrie vooruithelpen en richt zich op sportieve winterkleding, volumineuze silhouetten en 'puffercoats'. "Ik hoop door mijn ontwerpen oversized te maken, mensen minder snel nieuwe kleding kopen."

Het creëren van duurzame modecollecties staat hoog in het vaandel bij Friederike Snelting. Haar bachelor behaalde ze in Fashion Design aan de HTW in Berlijn, gevolgd door een master in Menswear aan het London College of Fashion  (LCF). De kennis die ze daar opdeed over duurzame materialen, wil ze met outfits tentoonstellen bij de jury van de Redress Design Award

Redress zet zich in om kledingafval te verminderen. Dit doet de organisatie door elk jaar de Redress Desgin Award te organiseren, die plaatsvindt in Hong Kong. Het creëren van duurzame mode staat centraal. Iedereen kan zich aanmelden voor deze duurzame modewedstrijd. Tijdens de grote finale, op 11 september, laten tien finalisten hun ontwerpen zien op de catwalk. Benieuwd hoe zo’n finale eruitziet? Bekijk dan de aftermovie van de Redress Design Award 2020.

Snelting vertelt dat de winnaar van de Award 6.400 honderd dollar krijgt. Dat is zo'n 5.200 honderd euro. "Daarnaast ontvangt de winnaar een stiksteekmachine, een overlocknaaimachine én zes maanden individuele toegang tot alle gebieden van Bloomsbury Fashion Central, The Berg Library en het Fashion Photography Archive."

Naast de prijzen die de winnaar ontvangt, hoopt Snelting dat de Redress-wedstrijd haar bereik zal vergroten, en het concept van milieubewuste mode populairder maakt.

Wereldwijde ontwikkeling

Snelting houdt ervan om creatief bezig te zijn. "Als kind maakte ik al mijn eigen kleding," zegt ze. "Ik genoot vooral van het proces om iets met mijn handen te maken. Vanaf dat moment wist ik dat ik later een creatieve carrière zou nastreven. Ik leerde geduldiger te zijn en raakte geobsedeerd door details, zoals perfecte naden of ritssluitingen." 

Inmiddels is ze professioneel ontwerper. "Werken in de mode-industrie zorgt voor ontwikkeling op zowel persoonlijk als professioneel niveau. Deze wedstrijd is een uitstekende gelegenheid om meer te leren over duurzame praktijken en dit te combineren met duurzaam ontwerpen. Zo biedt Redress veel boeiende webinars over duurzame praktijken. Ik geniet van het ontwikkelen van nieuwe kleding en richt mij vooral op mijn favoriete deel, namelijk bovenkleding." 

De jonge modeontwerpster voelt zich verantwoordelijk voor de impact die haar creaties hebben op het klimaat. "Ontwerpers zijn de creatieve geesten van de industrie," zegt ze. "Het is voor ons allemaal tijd om onze planeet te beschermen door milieubewuste mode te creëren.’’

Ontwerpen van Snelting.

Zoals verpakkingen in pakketjes

Eén van de stijlen die Snelting ontwerpt is sportieve winterkleding. "Ik vind het interessant hoe functioneel en gedetailleerd winterkleding is," zegt ze. "Bovendien interesseert het mij om het menselijk lichaam te verpakken. Dit doe ik met gerecycled materiaal. Sommige delen van de kleding vul ik met lucht. Zo is mijn collectie RE.SKI is een mix van winterkleding en opgeblazen stof. De inspiratie hiervoor komt van dat opgeblazen beschermingsmateriaal, dat je vindt in pakketjes, wanneer je iets bestelt.''

Naast het milieuvriendelijke materiaal dat Snelting gebruikt, is er nog iets duurzaam aan haar creaties. Haar ontwerpen zijn namelijk oversized, en zijn voorzien van elastische taillebanden om de levenscyclus van elk kledingstuk maximaal te verlengen. ''Zo kunnen klanten mijn kleding blijven dragen, zelfs als hun lichaam verandert. Ik hoop door mijn ontwerpen oversized te maken, mensen minder snel nieuwe kleding kopen. RE.SKI bestaat tot nu toe uit vijf verschillende looks, die ik tijdens de finale van Redress presenteer.''

Snelting vertelt dat ze nog geen concrete plannen heeft, als ze de wedstrijd zou winnen. ''Als het winnen van de Design Award werkelijkheid wordt, wil ik graag mijn eigen kledingmerk oprichten. Maar het winnen van hoofdprijzen is niet de enige reden waarom ik meedoe aan de wedstrijd. Ik hoop dat ik andere ontwerpers en medewerkers van modehuizen aanmoedig om zich te richten op duurzame mode. Dan kan de modewereld minder milieuvervuilend worden."

Dit is ook interessant